Liona

Petechiën

Er zijn verschillende soorten huidbloedingen. Je hebt blauwe plekken, maar er bestaan ook petechiën. Je vraagt je misschien af wat petechiën zijn. Dit kan eenvoudig worden uitgelegd, het zijn namelijk puntvormige en platte rode of paarse vlekken die zich in de huid bevinden. Het is rood van kleur omdat het bloed bevat dat van de kleine bloedvaten in de huid heeft gelekt. De petechiën kunnen echter wijzen op een ernstig onderliggend probleem en wanneer hier sprake van is moet het meteen worden onderzocht!

Hoe kom je aan petechiën?

Trombocytopenie kan de oorzaak zijn van petechiën. Maar wat is dat nu eigenlijk? Dit houdt in dat je een tekort hebt aan bloedplaatjes in je bloed. Een andere naam voor bloedplaatjes is trombocyten, vandaar ook de naam. De bloedplaatjes heb je nodig, dit zijn bloedcellen die van belang zijn om bloedingen te stoppen. Als je een tekort hebt aan bloedplaatjes dan kan dat diverse oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met virale infecties, hierbij kan gedacht worden aan mazelen of rode hond.  Wanneer je chemotherapie krijgt, kan het ook zijn dat het optreedt als bijwerking van medicatie. Als je leukemie hebt of een aandoening aan het beenmerg kun je ook last krijgen van een tekort aan bloedplaatjes. Andere oorzaken zijn bloedvergiftiging en auto-immuunziekten. Bij de auto-immuunziekten kan er gedacht worden aan lupus of reumatoïde artritis.

Wat kun je doen aan petechiën?

De oorzaak van petechiën moet eerst worden onderzocht. Dit zal een arts doen. Er zal gekeken worden naar bovenstaande oorzaken, wanneer dan bekend is wat de oorzaak is, moet deze eerst worden aangepakt. Wanneer je last hebt van petechiën na een letsel moet het letsel dus eerst worden behandeld. Als je meer petechiën wilt voorkomen dan is koelen een goede optie. Zorg er voor dat je de petechiën kunt behandelen en wanneer je denkt dat je hier last van hebt laat je dan meteen onderzoeken. Op deze manier kan de oorzaak sneller worden aangepakt en kun je sneller van de petechiën af komen. Het kan zijn dat wanneer je bijvoorbeeld een behandeling van chemotherapie moet ondergaan, dat de petechiën langere tijd aanwezig zijn. Het kan zelfs zo zijn dat ze pas over gaan wanneer de therapie klaar is. Er kan dan altijd met de arts worden gekeken wat er aan gedaan kan worden. Onthoud goed: koelen kan meerdere petechiën voorkomen!

Afdrukken
Meer in Blauwe plekken
Oorzaak van blauwe plekken

Als je last hebt van blauwe plekken dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Alleen al wanneer er bloedvaatjes onder de...

Sluiten