Liona

Penicillineallergie

Penicillineallergie

Een penicillineallergie komt voor, je weet dit pas als je een keer ermee in aanraking bent gekomen. Het is een allergische reactie die je lichaam laat zien wanneer je penicilline inneemt. Deze allergie op geneesmiddelen komt het meeste voor. Als iemand een penicillineallergie heeft, dan heeft deze persoon vaak ook een allergie voor antibiotica. Symptomen die dan op kunnen treden zijn:

  • Vlekjes op de huid;
  • Huiduitslag;
  • Jeukende ogen;
  • Gezwollen lippen;
  • Gezwollen tong;
  • Gezwollen gezicht.

Behandeling van de penicillineallergie

Als je last hebt van een penicillineallergie dan moet deze behandeld worden. Maar er moet eerst worden vastgesteld of dat het daadwerkelijk om een penicillineallergie gaat en niet om een andere allergie. Het kan zijn dat iemand vroeger allergisch was voor penicilline, maar dat wil niet zeggen dat je dat na zoveel jaar nog steeds bent. Iemand kan namelijk immuun zijn geworden.

Het zou daarnaast ook nog zo kunnen zijn dat je dacht dat je in het verleden een allergie hebt gehad, terwijl het alleen een bijwerking was. Hoe dan ook, er moet eerst een test worden gedaan om te zien of je (nog steeds) een penicillineallergie hebt. Uit deze test komt snel naar voren of je een penicillineallergie hebt of niet.

In het verleden geen klachten van een penicillineallergie?

Heb je vroeger nog geen last gehad van een penicillineallergie? Dan wil dat niet zeggen dat je het nu niet kunt hebben. Het kan namelijk zijn dat je nu de kenmerken hebt en dan moet je altijd de test laten doen. Heb je de symptomen van een anafylactische shock? Dan dien je meteen de alarmlijn te bellen!

Je moet niet twijfelen want dit kan erg gevaarlijk zijn. Bel daarom meteen en dan dienen zij epinefrine toe. Hierdoor wordt de reactie van de penicillineallergie afgeremd. Het kan zijn dat je een mildere reactie laat zien. In dat geval kan men je ook antihistamine toedienen. Dit kun je overigens zelf ook bij de apotheek kopen, je hebt geen voorschrift van de arts nodig als je dit middel moet gebruiken.

Toch penicilline met een penicillineallergie?

Er bestaan situaties waarin de arts mensen met een penicillineallergie toch penicilline geeft. Dit wordt ook wel een desensibilisatie therapie genoemd. Deze therapie zal er dan voor zorgen dat je ongevoelig wordt voor penicilline. Het lichaam zal dus niet meer op dit geneesmiddel reageren wanneer je dit slikt en de allergische reactie zal hiermee verdwijnen.

Bij deze therapie krijg je steeds kleine hoeveelheden penicilline toegediend. Je lichaam heeft wel de tijd nodig om hier aan te wennen. Daarom kan het even duren voordat je van de penicillineallergie af bent. Let er in ieder geval goed op dat wanneer je klachten hebt, je ook meteen handelt en niet af blijft wachten!

Afdrukken