Liona

Overlevingskans bij een hersentumor

Overlevingskans bij een hersentumor

Er kan geen standaard antwoord worden gegeven of dat iemand een hersentumor gemakkelijk gaat overleven of niet. Dit is namelijk afhankelijk van de aard van de hersentumor, maar ook van de leeftijd en de conditie van iemand met een hersentumor. Ook moet er gekeken worden welke behandelingen er mogelijk zijn en hoe dat deze aanslaan. Als je hersenmetastasen of een glioblastoma multiforme hebt, dan is de overlevingskans vaak niet zo gunstig. Maar er zijn ook goedaardige hersentumoren (meningeomen). Deze kunnen veel klachten veroorzaken, maar zijn wel goed te behandelen. De cijfers die worden gegeven zijn dan ook gemiddelden uit onderzoek die eerder zijn gehouden.

Een glioom

Wanneer iemand een glioom heeft, dan moet er ook gekeken worden naar de situatie van de patiënt en naar de soort en graad tumor, maar ook naar de moleculaire eigenschappen en naar de gegeven behandeling. Als iemand een laaggradig glioom heeft dan is de overlevingskans gemiddeld vijf tot vijftien jaar. Gaat het over een anaplastisch (graad III) glioom dan is de gemiddelde overleving ongeveer drie tot vier jaar.

  • Je hebt meestal een langere overlevingskans bij Oligodendrogliomen en menggliomen (oligo-astrocytomen) met bepaalde moleculaire eigenschappen (1p/19q-codeletie)
  • De gemiddelde overlevingskans bij het glioblastoom (graad IV) is ongeveer een tot anderhalf jaar. Bij deze soort leeft na twee jaar nog één op de vier patiënten. Na vijf jaar is dat één op de tien patiënten.

Hoelang leef ik nog?

Overlevingskans hersentumorMensen met een hersentumor vragen vaak aan de arts: “hoelang heb ik nog?”. De arts kan deze vraag niet zo gemakkelijk beantwoorden. Het is daarom belangrijk dat er met de dag geleefd wordt als de behandelingen worden gehouden. Wanneer de behandelingen goed aanslaan is de overlevingskans met een hersentumor ook groter. Als de hersentumor weg is gehaald en er is niets blijven zitten dan heb je een grotere kans om nog jarenlang te kunnen genieten dan wanneer er een deel is blijven zitten. Maar het hangt ook samen met een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Sommige mensen hebben een goedaardige tumor die continu aan blijft groeien en dat zorgt voor veel klachten, maar na de behandeling voelen zij zich weer stukken beter. De goedaardige tumoren zijn over het algemeen goed te behandelen en dan nemen de klachten ook snel af. Artsen proberen je wel wat inzicht te geven in de overlevingskansen als je een hersentumor hebt, maar zij kunnen er ook jaren naast zitten.

Het ligt ook aan je gezondheid en of je in de tussentijd nog een tumor krijgt of niet of dat het rustig blijft. Er is daarom nooit met zekerheid te zeggen dat je nog drie jaar of tien jaar te leven hebt. De een geneest er goed van en bij de ander treden er complicaties op.

Daarom is het belangrijk dat wanneer je met een hersentumor te maken krijgt dat je gaat genieten van het leven en kijkt wat je allemaal nog wel kunt doen. En eigenlijk zouden we dat allemaal elke dag moeten beseffen en ook doen, ook wanneer je geen diagnose kanker hebt!

Afdrukken
Meer in Hersentumor
Complicaties hersentumoren
Complicaties bij een hersentumor

Als je een hersentumor hebt, dan kan dat altijd zorgen voor complicaties. Er zijn namelijk hersentumoren die druk uitoefenen op...

Sluiten