Liona

Oplossingen tegen bedplassen

Oplossingen tegen bedplassen

Bedplassen is voor kinderen en de ouders erg vervelend. Daarom ben je op zoek naar oplossingen tegen bedplassen. Niet alle oplossingen zullen bij iedereen werken, het is een kwestie van bekijken wat de mogelijkheden zijn en dan kijken wat er bij jou/je kind aanslaat.

De plaswekker

Als je de plaswekker zet, dan kun je dit doen op het tijdstip dat je kindje meestal plast. Als je weet dat je kindje rond een uur of twee of drie nat is, dan kun je de wekker om twee uur zetten en dan kun je op tijd naar de wc samen. Het is aan te raden wanneer je kindje nog wat jonger is om samen naar de wc te gaan. Maak je kindje wakker en zet hem of haar op de wc. Als je kindje wat ouder is kun je de plaswekker ook op de eigen kamer van het kind zetten zodat het zelf naar de wc kan gaan. Het is dan alleen een kwestie van kijken of je kindje wakker wordt van de wekker. Oudere kinderen die gemotiveerd zijn staan zeker open voor de plaswekker en ze zullen er goede resultaten mee bereiken.

Praten over bedplassen

Kinderen kunnen zich schamen voor het bedplassen, daarom is het aan te raden om hier open over te praten. Geef aan dat het niet erg is dat ze het doen, maar beloon ze wel als ze een nacht droog zijn. Zeg dat het ook bij andere kinderen voorkomt en dat je samen kunt oefenen en dat ze er vanaf komen. Laat je kinderen dan even lichamelijk onderzoeken zodat je weet dat lichamelijk alles in orde is, anders kun je oefenen wat je wilt maar kan het bedplassen blijven bestaan. Als je weet dat er lichamelijk niets aan de hand is kun je met trainen beginnen. Je kunt met je kindje afspreken dat je hem in de nacht wakker maakt en dan samen naar de wc gaat. Als je kindje dan moet plassen en dit netjes op de wc doet, kun je hier een beloning tegenover zetten.

Positieve manier belonen

Het op een positieve manier belonen is bij kinderen altijd van belang. Kinderen kunnen bang worden als je boos op hen wordt als ze in bed plassen, ze gaan het dan misschien ook overdag ophouden en dit kan andere gevolgen hebben. Ben daarom positief tegen je kinderen, zorg dat ze niet bang zijn, maar dat ze open staan om er over te praten. Laat ze zelf ook meedenken over een beloning. Als kinderen zelf een goed idee hebben, stimuleer het dan en breng dit in de praktijk. Kinderen zijn hierdoor extra gemotiveerd en daar kun je dan gebruik van maken!

Medicijnen

Het kan zijn dat het niet beter gaat met therapie, dan kan medicatie een optie zijn. De arts zal dan eerst de oorzaak proberen te achterhalen en kijken wat er aan gedaan kan worden. Daarom is het goed om, wanneer het bedplassen lang aan blijft houden, met een arts te bespreken hoe je dit probleem het beste aan kunt pakken.

Afdrukken
Meer in Bedplassen
Behandeling bedplassen
Behandelingen tegen bedplassen

Bedplassen is vervelend en je wilt er zo snel mogelijk vanaf, zowel voor jezelf, maar ook als je kinderen er...

Sluiten