Liona

Opgelet voor complicaties anemie

Opgelet voor complicaties anemie

Wanneer anemie in bepaalde fases komt dan vereist deze aandoening extra aandacht, dit omdat de complicaties groot kunnen zijn. Zwangere vrouwen die bloedarmoede krijgen kunnen te maken krijgen met ernstige complicaties. Vooral op het moment van bevallen en in de tijd na de bevalling. Bij een bevalling gaat immers veel bloed verloren, dit kan leiden tot ernstige complicaties. Wanneer een moeder een sterke vorm van anemie heeft bestaat er een kans dat de baby te vroeg geboren zal worden en daardoor ondergewicht zal hebben. De baby zelf heeft later dan ook kans op problemen met bloedarmoede.

Over het algemeen wordt anemie als vrij onschuldig gezien. Maar als bloedarmoede niet of onvoldoende behandeld wordt kan dit leiden tot ernstige problemen. Er kunnen zelfs ingrepen nodig zijn om schade te voorkomen of om deze zo veel mogelijk te beperken.

Impact op het lichaam

Ook vermoeidheid kan een flinke impact uitoefenen op het lichaam en leven van een patiënt. Wanneer anemie een ernstige vorm aanneemt dan kan een patiënt zich blijvend erg moe voelen, waardoor er geen werkzaamheden meer kunnen worden verricht. Uiteindelijk kan dit leiden tot een depressie.

Ook het hart kan te maken krijgen met complicaties van bloedarmoede. Wanneer je bloedarmoede hebt moet het hart een grotere hoeveelheid bloed door het lichaam heen pompen, dit om het tekort aan zuurstof en voedingstoffen op te vangen. Die kan leiden tot chronisch hartfalen.

Wanneer er een gebrek is aan vitamine B12, kan dit leiden tot schade aan je zenuwen. Zenuwen hebben immers vitamine B12 nodig om goed te kunnen functioneren.

Complicaties op een rijtje

Om een goed overzicht te krijgen van de complicaties van anemie zijn ze hieronder op een rijtje gezet. De ene complicatie is heftiger dan de andere, dit heeft vaak te maken met de fase waarin de anemie verkeert. Wanneer anemie niet voldoende wordt behandeld dan kunnen de gevolgen zeer groot zijn. De mogelijke complicaties van anemie:

  • Flauwvallen;
  • Niet goed functioneren van organen;
  • Lage bloeddruk;
  • Coma;
  • Hartfalen;
  • Moeilijk om te functioneren in het dagelijks leven;
  • Ontwikkeling en groei bij kinderen blijft achter;
  • Laag zuurstofgehalte.

Complicaties voorkomen

Wanneer er sprake is van anemie dan is het de eerste zorg om complicaties te voorkomen. Wanneer er dus symptomen optreden van anemie dan moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. De arts kan dan door middel van bloedonderzoek bepalen of het ook daadwerkelijk om anemie gaat. Als dit het geval is, dan kan worden bepaald in welke fase de bloedarmoede is en wat de oorzaak is. Aan de hand daarvan kan bepaald worden hoe de anemie bestreden moet worden.

Soms is het genoeg om je leefstijl aan te passen, je zult dan gezonder moeten gaan leven. Maar er zijn ook oorzaken die op een andere manier bestreden moeten worden. Soms kan het zijn dat je medicatie krijgt voorgeschreven om bepaalde gehaltes in je lichaam weer op peil te brengen. Wanneer anemie in een vergevorderd stadium is, dan kan een ingreep (denk aan bloedtransfusie) noodzakelijk zijn.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Anemie voorkomen door te bewegen
Voorkom anemie met deze tips

Bloedarmoede komt veel voor. Dat komt omdat mensen ongezond eten en daardoor niet genoeg ijzer binnen krijgen. Echter zijn er...

Sluiten