Liona

Oorzaken van coeliakie

Coeliakie is een chronische darmontsteking. Het is een aangeboren glutenintolerantie. De aandoening kan grote gevolgen hebben wanneer je geen glutenvrij dieet gaat volgen. De dunne darm kan namelijk beschadigd raken en dan kun je bepaalde voedingsstoffen die je nodig hebt niet meer opnemen. Je moet daarom je eetgewoonten aanpassen en er voor zorgen dat je glutenvrij gaat eten.

  • Je krijgt coeliakie als je gluten eet. Je kunt geen brood of pasta meer eten. Je kunt de sporen van gluten ook in andere voedingsmiddelen vinden dus je moet voordat je iets gaat eten goed kijken of het sporen van gluten bevat. In het begin moet je veel etiketten lezen wat je wel en niet mag hebben.
  • De exacte oorzaak van coeliakie is nog niet bekend.
  • Coeliakie is erfelijk. Als een familielid coeliakie heeft dan is de kans groter dat je het ook krijgt.
  • Op iedere leeftijd kun je coeliakie krijgen, het is een aangeboren afwijking. Sommige mensen hebben het niet meteen in de gaten dat zij het hebben en merken het pas na een paar jaar.
  • De symptomen kunnen ook zichtbaar worden wanneer je in de stress zit of in een emotionele situatie verkeert. Zwanger zijn en een operatie zijn hier voorbeelden van.
  • De aandoening coeliakie wordt gezien als een auto immuunziekte. Je maakt antistoffen aan tegen eigen weefsel.
  • Er is geen behandeling voor coeliakie.

De oorzaak van coeliakie is niet bekend, het is wel erfelijk. Als er meerdere familieleden coeliakie hebben dan kun je er op letten of je ook symptomen hebt. Als dat zo is dan is het maar beter dat je je zo snel mogelijk laat onderzoeken zodat je dunne darm kan herstellen en je verdere schade kunt voorkomen. Dankzij een glutenvrij dieet kun je je dunne darm beschermen. Het is wel belangrijk dat je goed weet wat coeliakie is en:

  • Wat je mag eten en wat je niet mag eten
  • Dat coeliakie vaak samen gaat met andere auto immuunziekten
  • Dat je coeliakie op alle leeftijden kunt ontdekken

Misschien heb je al een hele tijd vage klachten. Meestal ontdek je zelf dat het over coeliakie gaat als je de symptomen leest. Laat je dan door de arts onderzoeken zodat de diagnose vastgesteld kan worden en je een glutenvrij dieet kunt volgen.

Coeliakie wat nu?

Als je de diagnose krijgt van coeliakie dan kan het zijn dat je je afvraagt hoe het nu verder moet. In het begin kost het je veel inspanning en is het lastig om hiermee om te leren gaan, je moet namelijk continu op een etiket kijken of je het product wel of niet mag eten. Na een tijdje gaat het beter en weet je precies wat je wel en niet mag eten. Het is wennen, voor iedereen. Maar als je je strikt aan je dieet houdt dan kun je je dunne darm het beste beschermen en zorgen dat hij niet verder beschadigd raakt. Daarom is het ook belangrijk dat op tijd ontdekt wordt dat het over coeliakie gaat.

Afdrukken
Meer in Coeliakie
Glutenvrij dieet tegen coeliakie

Er kan gekozen worden voor een glutenvrij dieet tegen coeliakie. Als je namelijk coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten....

Sluiten