Liona

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kun je krijgen door een bacterie, een virus of een parasiet. Er zijn veel verschillende soorten buikgriep en de meeste zijn erg besmettelijk. Als we spreken over buikgriep dan gaat het eigenlijk over een overkoepelende naam voor diverse maagdarmontstekingen en dit kan van een bacterie of een virus komen. Buikgriep is zeer besmettelijk. Op scholen kan de buikgriep zich dan ook erg snel verspreiden, soms blijven er slechts enkele kinderen in een klas over zonder de verschijnselen van buikgriep.

Meer over buikgriep

  • Buikgriep wordt vaak door een virus veroorzaakt. Rotavirussen en norovirussen zijn de meest voorkomende als het gaat over virussen die buikgriep veroorzaken. Je kunt de infectie via de handen overdragen aan anderen. Als je iets aanraakt waar virussen op zitten dan kun je het al overdragen. Als je je handen dan naar je mond brengt dan kun je het nog sneller binnenkrijgen.
  • Het rotavirus komt veel voor bij baby’s en kinderen. Zij kunnen het virus erg snel krijgen, ze hebben nog weinig weerstand. Bij kinderen gaat diarree vaak samen met overgeven en het kan zijn dat zij ook koorts hebben. Vaak raken zij besmet via de handen of van voorwerpen die besmet zijn door deze in de mond te stoppen. Volwassenen hebben vaak geen symptomen als zij met het rotavirus besmet zijn, maar het kan wel.
  • Bij het norovirus zijn vaak kinderen en volwassenen besmet en hebben zij klachten. Er zijn verschillende soorten, je krijgt te maken met spierpijn, hoofdpijn, braken, diarree en vermoeidheid. Je kunt ook erg misselijk zijn en soms last hebben van koorts. Dit virus verspreidt zich vaak in kleine ruimten. Je bent gemiddeld vier dagen ziek als je dit virus op hebt gelopen. Sommige mensen voelen zich na een of twee dagen rusten al weer stukken beter.
  • Er zijn ook bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken, maar dat is wel zeldzamer dan een virus. Salmonella is een voorbeeld van een bacterie die buikgriep kan veroorzaken. Er zijn vaak infectiebronnen die besmet zijn of het komt door bedorven voedsel of water. Het komt veel voor in het buitenland als de voorzieningen niet zo goed zijn. Je hebt vaak meer klachten wanneer de buikgriep is veroorzaakt door een bacterie. Je hebt last van hoge koorts, diarree en soms kan er ook bloed bij zitten.

Sowieso is buikgriep erg vervelend. Je moet echt uitzieken en dan kom je er vanzelf na een paar dagen weer vanaf. Neem daarom de tijd om te herstellen en dan voel je je na een paar dagen weer beter. Veel mensen denken dat het niet over gaat en dat het erg lang kan duren, maar als je een paar dagen minder eet en gewoon goed blijft drinken ben je er snel vanaf. Het belangrijkste is dat wanneer je moet overgeven en diarree hebt dat je goed blijft drinken want je moet voorkomen dat je uit gaat drogen. Neem hier daarom de tijd voor en zorg dat je gaat ontdekken hoe belangrijk het is dat je dan blijft drinken, kleine beetjes zodat je maag er aan kan wennen en zo word je beetje bij beetje beter.

Symptomen buikgriep

Als je last hebt van buikgriep dan zijn er verschillende symptomen die op kunnen treden. Dit wil echter niet zeggen dat je last krijgt van al deze symptomen. Dit kan per persoon verschillen welke klachten iemand heeft. Waar de meeste mensen last van hebben is:

  • Buikkrampen
  • Acute diarree, vaak moet je hard lopen om de wc te halen (sommige mensen hebben daar minder last van)
  • Je bent misselijk
  • Je hebt koorts en de temperatuur kan hoger worden dan 39 graden
  • Je moet overgeven
  • Je hebt last van spierpijn

Er zijn mensen die een mindere weerstand hebben en zij hebben dan sneller kans op buikgriep. Sommige mensen hebben alleen last van lichte diarree. Anderen zijn doodziek en liggen in bed. De bacteriële buikgriep is zwaarder. Vaak hebben mensen dan hoge koorts en ze voelen zich ook zieker. Er kan ook sprake zijn van bloed bij de stoelgang.

De symptomen bestrijden

Het is bij buikgriep soms noodzakelijk dat je de symptomen gaat bestrijden, aan gaat pakken. Wanneer de diarree niet minder wordt dan kun je hier wat tegen pakken. Dit geldt ook voor de koorts, koorts kan erg vervelend zijn en sommige mensen hebben er erg veel last van en dan kun je iets nemen wat de koorts doet zakken. Het is heel belangrijk dat je gaat rusten want veel mensen zijn vaak erg vermoeid als zij buikgriep hebben. Als je eten en drinken niet binnen kunt houden dan word je vaak futloos. Daarom is het belangrijk dat je goed blijft drinken, met kleine beetjes zodat je maag niet nog meer van streek raakt. Als het eten niet goed valt doe het dan niet. Het kan geen kwaad om enkele dagen niet te eten of minder te eten. Je kunt wanneer je je beter voelt weer proberen met kleine beetjes te gaan eten.

Uitzieken

Bij buikgriep moet je de ziekte echt uitvieren. Sommige mensen voelen zich beter en kunnen alles blijven doen, anderen niet. Maar let wel goed op dat je besmettelijk bent. Je kunt andere mensen eenvoudig ziek maken en daarom is het goed dat je je omgeving gaat beschermen en op afstand blijft. Je moet toch thuis uitzieken zodat je je daarna weer voor de volle 100% kunt geven en dan kun je weer eten en drinken en aansterken. De eerste dagen na de buikgriep moet je rustig aan doen zodat je je maag weer kunt laten wennen aan eten en drinken.

Afdrukken
Meer in Buikgriep
Hoe kan ik buikgriep voorkomen?

Je kunt buikgriep niet altijd voorkomen, het is namelijk erg besmettelijk. Je kunt wel proberen om het risico te verkleinen...

Sluiten