Liona

Oorzaken van bedplassen

Oorzaken van bedplassen

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben, het is niet zo dat altijd de oorzaak wordt vastgesteld. Als je wilt weten of je kindje of jij last hebben van bedplassen kun je een paar vragen beantwoorden. Als je de vragen met ja kunt beantwoorden dan kan er sprake zijn van primair bedplassen. De vragen die hierbij centraal staan zijn:

  • Is de persoon waar het over gaat vijf jaar of ouder?
  • Plast diegene minstens twee keer in de week per ongeluk in bed tijdens het slapen?
  • Was de persoon zelden droog tijdens de slaap voor een periode van minimaal zes maanden (aaneengesloten)?

Als je onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden dan kan er sprake zijn van secundair bedplassen.

  • Ben je ouder dan vijf jaar?
  • Plas je minimaal twee keer per week per ongeluk in je slaap?
  • Was je veelal droog tijdens de slaap voor een aaneengesloten periode van minimaal zes maanden?

Diverse oorzaken van slaapproblemen

Het kan zijn dat bedplassen samenhangt met slaapproblemen, daarom worden de slaapproblemen ook nader besproken. Het kan zijn dat je last hebt van een medische aandoening, of dat er sprake is van medicatie gebruik waardoor je geen controle over je spieren hebt of juist heel vast slaapt. Er kan ook sprake zijn van een psychische stoornis of middelen misbruik.

Bedplassen erfelijk?

Het kan zijn dat bedplassen erfelijk is, dit is nog niet wetenschappelijk bepaald. Maar het schijnt wel zo te zijn dat wanneer een van de ouders het heeft of beide ouders dat kinderen het dan ook eerder kunnen krijgen.

Oorzaken van bedplassen

Er zijn verschillende oorzaken van bedplassen, maar de oorzaak is niet bij iedereen bekend. Het kan namelijk een lichamelijke afwijking zijn die het bedplassen veroorzaakt, maar dat is niet zo vaak. Er wordt ook wel eens gedacht aan psychische problemen, maar hier is ook geen bewijs voor. De oorzaken die nu wel bekend zijn, zijn:

  • Lichamelijke afwijkingen, het kan zijn dat de blaas niet goed functioneert.
  • Het lichaam maakt een stof aan en deze zorgt er voor dat het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloed kan worden. Dit kan overdag en in de nacht verschillen waardoor mensen in de nachtelijke uren bedplassen.
  • Als je een echte doorslaper bent, kan het zijn dat je niet voelt dat je naar de wc moet. De blaas is misschien vol en het moet er dan toch uit.
  • Er kan nog een erfelijke factor een rol spelen, maar dat is nog niet officieel vastgesteld.

De arts zal onderzoeken wat er gaande is, dan kan er (meestal) worden vastgesteld waardoor het bedplassen wordt veroorzaakt.

Afdrukken
Meer in Bedplassen
Enuresis nocturna
Enuresis nocturna

Een andere naam voor bedplassen is enuresis. Als je per ongeluk in bed plast dan noemen we dat bedplassen, of...

Sluiten