Liona

Oorzaken van aambeien

Oorzaken van aambeien

Een andere naam voor aambeien is hemorroïde. Dit zijn gezwollen aders. Maar wanneer deze zich in de buurt van de anus bevinden dan maken ze veel mee. Je oefent namelijk vaak veel druk uit op die aders en dan kunnen er  aambeien ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kans op aambeien een stuk groter is.

Verschillende oorzaken van Aambeien

  • Als je last hebt van een moeilijke stoelgang dan heb je een grotere kans op aambeien, je moet dan harder persen en je hebt harde ontlasting. Dit kan de bloedvaatjes in de uitgang van de anus beschadigen. Meestal krijgen mensen hier mee te maken wanneer zij onvoldoende vezelrijk eten of wanneer zij te weinig water drinken.
  • Als je lang op het toilet gaat zitten, dan ontspant de bekkenbodemspier. Dan wordt het weefsel rondom de bloedvaatjes minder ondersteund. Deze kunnen dan verder uitzetten en afzakken.
  • Als je vaak diarree hebt of je hebt ontlasting die passeert met een flinke kracht, kan dat er voor zorgen dat de bloedvaatjes beschadigd raken en ook dat geeft weer een grotere kans op aambeien.
  • Als je te lang stil zit of staat dan verhoogt de druk op je bloedvaten. Zorg er daarom voor dat je niet te lang eenzelfde houding aanneemt, het is beter dat je na ieder uur even een stukje gaat lopen en in de middagpauze bijvoorbeeld een wandeling maakt van 20 of 30 minuten. Zeker bij een kantoorbaan is het aan te raden dat je die keuze maakt anders is de kans op aambeien zeker aanwezig.
  • Als er voortdurend druk op de anus staat dan kunnen de bloedvaatjes beschadigd raken en dat is vaak zo bij constipatie.
  • Als je ouder wordt dan heb je een grotere kans op aambeien. Het weefsel rondom de bloedvaatjes kan dan namelijk slijten en dat kan voor veel klachten zorgen (hoeft niet bij iedereen zo te zijn).
  • Ook wanneer je zwanger bent, kun je last krijgen van aambeien. De bloedvaten in de onderbuik worden namelijk extra belast. Wanneer het laatste semester van de zwangerschap aanbreekt dan is hier vaak sprake van. Dit is erg vervelend want dan heb je vaak jeuk, pijn, een brandend gevoel en je weet niet goed hoe je moet liggen of zitten.
  • Bij anale gemeenschap heb je ook een grotere kans om aambeien te ontwikkelen. De anus krijgt dan meer te voorduren en daardoor kan het een en ander binnenin beschadigd raken.
  • Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een grotere kans hebt op aambeien. Gelukkig kun je daar zelf vaak veel aan doen. Lang stil zitten of staan kun je vaak vermijden door even te wandelen, voldoende bewegen heb je ook zelf in de hand net als vezelrijk eten en genoeg drinken. Zorg er daarom voor dat je gezond eet, voldoende drinkt en op tijd een wandeling gaat maken, zodat de kans op aambeien in ieder geval wordt verkleind.
Afdrukken
Meer in Aambeien
behandeling-aambeien
Behandeling van Aambeien

Wanneer je last hebt van aambeien is dat erg vervelend. Maar meestal gaan deze vanzelf over, binnen een paar weken...

Sluiten