Liona

Oorzaken van een steenpuist

Oorzaken van een steenpuist

Als een haarzakje geïnfecteerd raakt met een bacterie dan kan er een steenpuist tevoorschijn komen. Iedereen kan hier mee te maken krijgen. Op alle leeftijden kunnen mannen en vrouwen een of meer steenpuisten krijgen. Het kan zijn dat er een haarzakje verstopt is en dat je daarom een steenpuist krijgt. Als er irritaties zijn in de huid dan is het voor steenpuisten eenvoudig om zich te ontwikkelen. Extreem strakke kleding dragen kan een extra oorzaak zijn om vaker last te krijgen van steenpuisten net als wanneer je een slechte hygiëne hebt. In de nek, de liezen en in de oksels krijg je vaak te maken met steenpuisten. Als je overmatig moet zweten en last hebt van overgewicht heb je meer kans op een steenpuist. Als je niet of slecht behandelde inwendige ziekten hebt dan kun je ook meer last hebben van een steenpuist. Voorbeelden van inwendige ziekten zijn diabetes en nierziekten.

Steenpuist gevaarlijk?

Wanneer je een enkele steenpuist hebt is dat niet gevaarlijk. Toch kunnen er soms wel problemen ontstaan. De lymfebanen kunnen ontstoken raken, net als de lymfeklieren. De klieren zijn dan erg vergroot en doen veel pijn. Maar er kan ook sprake zijn van bloedvergiftiging of wondroos. Je kunt last krijgen van koorts en jezelf niet lekker voelen en dan is het van belang dat je naar de arts gaat zodat de steenpuist behandeld kan worden.

Besmetting steenpuist?

De steenpuisten zijn erg besmettelijk. Dit komt omdat ze gevuld zijn met pus en daar zitten veel bacteriën in. Deze kunnen weer zorgen voor een nieuwe steenpuist maar je kunt ook andere mensen besmetten. Als mensen een slecht afweer hebben, bijvoorbeeld mensen met HIV, dan kan het bij hen alleen maar erger worden zowel de steenpuist als de ziekte die zij hebben.

De oorzaak van de steenpuist

Oorzaken steenpuistBij de steenpuist is er een ontsteking gaande van een haarzakje of van meerdere. Als een bacterie de huid binnendringt dan begint het hele proces. De steenpuisten kunnen op alle lichaamsdelen voorkomen waar je talgklieren hebt, zweetklieren en haarzakjes.

Risicofactoren bij steenpuist

Er zijn bij de steenpuist een aantal risicofactoren. Eczeem en atopie kunnen de kans op steenpuisten verergeren. Onvoldoende hygiëne is hier ook een factor voor. Je hebt dan veel meer kans op steenpuisten. De bacterie kan dan namelijk sneller je lichaam in en de ontsteking zal snel ontstaan. Als je veel zweet kun je ook meer last krijgen van steenpuisten. Meestal krijg je de steenpuisten onder de oksels, bij de liezen, in de nek, op je billen of in het gezicht. Er zijn echter ook mensen die worden gezien als risicogroep:

  • Mensen met overgewicht, zij hebben meer huidplooien en haarzakjes.
  • Mensen met suikerziekte.

Als je weet dat je tot de risicogroep behoort kun je er niet altijd wat aan doen, maar wanneer je te maken hebt met overgewicht is het van belang dat je af gaat vallen. De steenpuisten zijn vervelend en daar wil je minder kans op maken dat je ze krijgt. Het is van belang dat je af gaat vallen, dan neemt het risico op steenpuisten vanzelf af.

Afdrukken