Liona

Oorzaken van hepatitis A

Je kunt Hepatitis A snel ontwikkelen wanneer je besmet raakt. De oorzaak is een virus en je kunt hiermee in aanraking komen door het eten en drinken van voedsel dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Er zijn verschillende manieren om besmet te raken. Als de hygiëne slecht is dan kan iemand snel besmet raken. In Nederland gebeurt het niet zo snel, maar in het buitenland loop je in sommige landen risico gedurende je verblijf daar, bijvoorbeeld in tropische landen of in het oosten van Europa daar kan Hepatitis A snel worden opgelopen. De hygiëne is daar stukken slechter. Men stelt daar andere eisen aan de hygiëne en ieder heeft daar een eigen manier van schoonmaken. Op vakantie kunnen mensen dus eenvoudig Hepatitis A oplopen. Daarom is het goed dat zij zichzelf hier op voor kunnen bereiden en kunnen beschermen door een vaccinatie Hepatitis A. Het is daarnaast ook belangrijk om hygiëne maatregelen te nemen.

Zo neem je hygiënische maatregelen

  • Let goed op wat je eet en drinkt in het buitenland. Het beste kun je flessen drinken kopen en niet uit de kraan drinken dit kan namelijk besmet water zijn.
  • Als je uit eten gaat is het goed om te kijken waar en hoe het eten klaar wordt gemaakt. Er bestaat een kans dat het eten besmet is en dan is het beter om daar niet van te eten!
  • Bij jonge kinderen merk je vaak niet eens dat zij besmet zijn.
  • Bij volwassenen merk je het eerder, zij kunnen geelzucht krijgen.
  • Volwassenen raken vaak besmet via de kinderen.
  • Je kunt Hepatitis A overdragen via seksueel contact
  • Bij oraal anaal contact is de kans op besmetting het grootst (mond/anus)
  • Bloed/bloed contact kan ook zorgen voor de besmetting van Hepatitis A
  • In de beginfase is Hepatitis A besmettelijk (de eerste twee weken in ieder geval)

Sommige mensen hebben veel klachten anderen niet. Sommige volwassenen krijgen geelzucht, anderen hebben nergens last van.

De vaccinatie tegen Hepatitis A is een goede keuze wanneer je op vakantie gaat. Bij de huisarts of bij de GGD kan dat snel worden geregeld. Er zijn een aantal landen waarbij je goed op moet letten en waarbij in ieder geval wordt aangeraden om de vaccinatie tegen Hepatitis A te halen. Het gaat hierbij over landen als Tunesië, Egypte en Turkije. Ga je naar een risicoland? Dan is het goed dat je van te voren de nodige maatregelen neemt.

Je wilt niet in contact komen met Hepatitis A en zeker niet omdat het zo besmettelijk is, is het van belang dat je jezelf en je lichaam goed gaat beschermen. Dit kun je doen door te kiezen voor een vaccinatie. Zowel volwassenen en kinderen kunnen deze keuze het beste maken zodat zij goed beschermd zijn wanneer ze op vakantie gaan.

Afdrukken
Meer in Hepatitis A
De verschillende symptomen van hepatitis A

Een andere naam voor Hepatitis A is geelzucht. De lever is een orgaan dat we niet kunnen missen. Het voert...

Sluiten