Liona

Oorzaken van je hartritmestoornissen

Oorzaken van je hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen worden ergens door veroorzaakt. Er moeten oorzaken zijn waardoor je hart sneller, langzamer, of onregelmatiger gaat kloppen. Wanneer je te maken krijgt met hartkloppingen doe je er verstandig aan om naar een arts te gaan. Een arts kan dan onderzoeken wat de oorzaak van de hartkloppingen is. Wanneer de oorzaak eenmaal ontdekt is, is het ook mogelijk om een behandeling te starten. De behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan, meestal worden er eerst medicijnen voorgeschreven om de hartkloppingen af te laten nemen. Wanneer de hartkloppingen niet verdwijnen kan een operatie noodzakelijk zijn.

De oorzaken van hartritmestoornissen

Er zijn een aantal oorzaken te noemen die hartkloppingen veroorzaken. Er is een groep oorzaken waar je zelf niets aan kunt doen, je kunt er geen invloed op uit oefenen. Deze oorzaken kunnen wel bestreden worden om hartkloppingen te voorkomen. Het gaat om de volgende oorzaken:

 • Een te snelle of te trage schildklierfunctie;
 • Suikerziekte;
 • Ouderdom;
 • Aandoening aan het hart (soms erfelijk);
 • Hartfalen;
 • Operatie;
 • Ziekte aan het hart.

Wanneer je de oorzaken op je in laat werken, merk je dat dit oorzaken zijn waar je niets aan kunt doen. Je kunt ze slechts bestrijden om andere gevolgen te voorkomen. Er zijn echter ook oorzaken te noemen waar je zelf wel iets aan kunt doen. Je kunt dan denken aan de volgende oorzaken:

 • Stress;
 • Spanning;
 • Te veel sporten;
 • Hoge bloeddruk;
 • Drugs, alcohol en nicotine gebruik;
 • Roken.

Dit zijn oorzaken waar je zelf iets aan kunt doen. En hoge bloeddruk wordt immers vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Wanneer je dan je levensstijl aanpast zal de hoge bloeddruk snel afnemen. Wanneer je geboren bent met een hoge bloeddruk, dan moet je je bloeddruk goed in de gaten houden om de gevolgen ervan te voorkomen. Natuurlijk kun je ook stoppen met roken, het nemen van drugs en het drinken van alcohol. Dit zijn allemaal oorzaken die hartritmestoornissen veroorzaken. Stress en spanning zijn ook bekende oorzaken die problemen aan het hart veroorzaken.

Er zijn echter ook een aantal oorzaken die je in een ‘grijs gebied’ kunt plaatsen. Aan de ene kant kun je wat aan de oorzaak doen, maar aan de andere kant misschien ook wel niet. Zo kun je denken aan een hoge bloeddruk, maar ook aan bloedarmoede. Het gebruik van medicijnen kan ook leiden tot hartritmestoornissen. Echter, deze medicijnen moet je misschien wel nemen om een andere aandoening aan te pakken. Je kunt dan met je arts kijken of er geen andere middelen (medicatie waarbij de kans op hartkloppingen minder is, medicatie waar jouw lichaam beter op reageert) genomen kunnen worden.

De behandeling

Hartritmestoornissen hoeven lang niet altijd behandeld te worden. Wanneer er wel een behandeling gestart moet worden, kiest een arts vaak voor medicijnen. Er kunnen dan allerlei medicijnen worden voorgeschreven. Wanneer hartritmestoornissen zich in een ernstige vorm voordoen, kan een operatie of ingreep nodig zijn. Dit verschilt echter per situatie en de arts moet dan bepalen wat het beste is. Wanneer je dus met hartritmestoornissen te maken krijgt zul je naar een arts moeten gaan om de oorzaak te laten bepalen. Aan de hand daarvan kan een behandeling worden gestart.

Afdrukken
Meer in Hartritmestoornis
Symptomen hartritmestoornissen
Symptomen die wijzen op hartritmestoornissen

Iedereen krijgt wel eens te maken met een overgeslagen slag van het hart. Dat hoeft echter geen problemen op te...

Sluiten