Liona

Oorzaken van hartkloppingen

Oorzaken van hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen, hoeft dit niet te betekenen dat je hartritmestoornissen hebt. Hartkloppingen kunnen over het algemeen geen kwaad en iedereen heeft er wel eens last van. Maar het kan wel een uiting van ritmestoornissen zijn. Er is sprake van hartkloppingen als je hart onaangenaam en ongewoon gaat kloppen. Je kunt dan een overslag van je hart voelen of merken dat je hartslag sneller gaat. Ook kan het zijn dat je je hart voelt kloppen in je keel. Het verschijnsel hartkloppingen kan dus heel breed genomen worden. Hartkloppingen duren nooit lang, vaak slechts een paar seconden. Echter, kunnen er door bepaalde oorzaken ook voor langere tijd hartkloppingen optreden.

De oorzaken van hartkloppingen

Er zijn een aantal oorzaken te noemen. Vaak worden hartkloppingen veroorzaakt door emoties, je hart gaat dan sneller kloppen. Je kunt denken aan bijvoorbeeld een schrikreactie, maar ook wanneer je gespannen of zenuwachtig bent, kunnen er hartkloppingen optreden. Wanneer de spanning, zenuwen of schrik weer weg zijn, zal het hart weer normaal gaan kloppen. Er zijn ook een aantal stimulerende middelen die het hart sneller doen kloppen:

  • Cafeïne;
  • Nicotine;
  • Andere stimulerende middelen.

De stimulerende middelen kunnen de hartslag verhogen en zodoende tot hartkloppingen leiden.

Er zijn ook een aantal lichamelijke oorzaken te noemen voor hartkloppingen. Wanneer je gevoelig bent voor vermoeidheid en warmte, kun je sneller te maken krijgen met hartkloppingen. Als je weer uitgerust bent of de warmte is weggenomen, zal je hartslag weer normaal worden. Bloedarmoede en koorts kunnen er ook voor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen. Oorzaken die veel ernstiger zijn:

  • Schildklierafwijkingen;
  • Hartritmestoornissen.

De behandeling van hartkloppingen

Hartkloppingen komen vaak door iets anders, dat wil zeggen dat een andere oorzaak er voor zorgt dat je te maken krijgt met hartkloppingen. Als je hartkloppingen dus gaat behandelen, ligt het aan de oorzaak welke behandeling er toegepast zal worden. De oorzaak is leidend voor een behandeling. Als een arts een oorzaak heeft gevonden, kan de behandeling worden gestart. Wanneer de behandeling succesvol, is zullen de hartkloppingen snel verdwijnen.

Koffie hartkloppingenMocht je vaak met stress te maken hebben, en bijvoorbeeld veel koffie drinken. Dan kun je proberen om je leefwijze aan te passen. Je kunt er dan voor kiezen om minder koffie te drinken en minder te stressen. Zo kun je zelf alvast kijken of dit invloed heeft op je hartkloppingen. In veel gevallen zul je dan al vaak de hartkloppingen een halt toe kunnen roepen. Bij twijfel blijf je natuurlijk niet zelf doktertje spelen, maar vraag je advies aan je arts. Zorgen voor minder stress en minder koffie drinken kun je natuurlijk gerust op eigen houtje proberen, want hierdoor loop je geen risico in tegendeel zelfs.

Symptomen van hartkloppingen en de oorzaak

Wanneer je te maken hebt met hartkloppingen, zul je hiervan de symptomen leren opmerken. De belangrijkste symptomen zijn uiteraard het overslaan van het hart. Dat hoeft geen afwijking te zijn, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar wanneer er zich langdurige hartkloppingen voordoen, dan kun je pijn op de borst voelen. Daarnaast is flauwvallen ook een symptoom van hartkloppingen. Wanneer je te maken krijgt met de symptomen van hartkloppingen, dan ligt daar een oorzaak aan ten grondslag. Om deze oorzaak te ontdekken moet je de hulp van een arts inschakelen. Deze kan dan aan de hand van onderzoek uitsluitsel geven.

 

Afdrukken