Liona

De oorzaken van difterie

De oorzaken van difterie

Een andere naam voor difterie is kroep. Dit wordt veroorzaakt door Corynebacteriumdiphtheriae, dit is een bacterie. De besmetting vindt plaats via de luchtwegen. Het kan ook zijn dat je besmet wordt via wondjes van anderen. De infectie kan zich erg snel verspreiden en dat gaat vanuit de keel naar het strottenhoofd. Je keel kan hierdoor opzwellen en de luchtwegen kunnen dan vernauwd raken. De bacterie maakt toxinen aan. Dit zijn giftige stoffen en die kunnen zich naar het hart verspreiden, maar ook naar de zenuwen en de hersenen.

Maar dat is nog niet alles, want de bacterie kan ook een dik en grijs pseudomembraam aanmaken in de keel, de neus en de luchtwegen. Er zijn mensen die besmet raken en die niet ziek worden. Sommige mensen hebben alleen maar lichte symptomen. Maar ook al heb je zelf niet veel klachten, je draagt de difterie bij je en je kunt hierdoor anderen besmetten.

De oorzaken van besmetting door difterie

De besmetting kan op veel manieren plaatsvinden:

  • Als je druppeltjes inademt van iemand die difterie heeft, die net heet geniest of gehoest dan kan dat dus in de lucht terecht komen. De kans als je in een ruimte bent en je ademt het in is groot, zeker wanneer je je bijvoorbeeld naast deze persoon bevindt.
  • Als je direct in contact komt met de druppeltjes van iemand die difterie heeft kun je ook snel besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld als je uit hetzelfde glas gaat drinken. Ook als je iemand een kus op de lippen geeft kun je difterie overdragen of krijgen. Het beste is het wanneer je anderen niet uit je glas laat drinken en wanneer iemand verkouden is of moet hoesten, kus elkaar dan niet op de lippen. Anders is er een kans dat je de verkoudheid of de difterie overneemt en dat moet worden voorkomen.
  • Als je direct in contact komt met etter of met afscheiding uit wondjes is de kans op difterie groot. Ga daarom niet zo met je handen aan de wondjes van anderen zitten, draag altijd handschoenen. De kans dat je besmet raakt is erg groot wanneer iemand difterie bij zich draagt. Binnen twee tot vijf dagen kun je de symptomen al opmerken wanneer je geen vaccinatie hebt gehad tegen difterie.
  • Als je direct in contact komt met voorwerpen die besmet zijn is de kans op difterie ook groot. Je moet dat daarom voorkomen en handdoeken meteen in de was doen wanneer je zelf difterie hebt. Maar ook kleding en speelgoed welke besmet zijn kunnen de difterie snel doorgeven. Op scholen en kinderdagverblijven zou het snel kunnen gaan wanneer kinderen de vaccinatie tegen difterie niet hadden gehad. Gelukkig hebben de meeste kinderen in Nederland deze wel gehad. Er zijn toch nog een aantal risicogroepen, namelijk de mensen van voor 1952-1957 die de vaccinatie niet hebben gehad. Zij hebben een kans dat zij difterie oplopen wanneer anderen het hebben of met zich meedragen. Andere mensen lopen een veel kleiner risico, omdat zij er tegen zijn beschermd dankzij de vaccinatie.

Het is belangrijk dat difterie op tijd wordt herkend zodat verdere besmettingen voorkomen kunnen worden. In het oosten van Europa is er een grotere kans op difterie dan in het westen. Mensen die een verre reis gaan maken krijgen vaak een vaccinatie als bescherming tegen difterie.

Afdrukken
Meer in Difterie
Complicaties difterie
Complicaties van difterie

Bij difterie kunnen complicaties optreden. Je kunt door de difterie problemen krijgen met je hart, maar ook met je zenuwstelsel,...

Sluiten