Liona

De oorzaken van borstkanker

De oorzaken van borstkanker

Als er fouten in het DNA zijn, dan kunnen de cellen in de borst zich ongecontroleerd gaan delen. Het delen van de cellen gaat dan sneller dan bij de andere cellen die goed functioneren. De abnormale cellen kunnen dan leiden tot een tumor in de borst. Maar ook in je lymfeklieren of in andere lichaamsdelen. De precieze oorzaak hiervan is niet duidelijk.

Risico op borstkanker vergroten

Er zijn wel factoren die het risico op borstkanker kunnen vergroten. Echter zijn er mensen die niet bij de risicogroep horen en die toch borstkanker krijgen. Waarom dat is, is onduidelijk. Er is wel een vermoeden dat mensen die in de familie meerdere mensen hebben (gehad) met borstkanker dat de kans bij hen groter is dat zij het ook krijgen. 10% van de soorten van borstkanker zou erfelijk zijn. Hierbij wordt een mutatie van de genen doorgegeven van generatie op generatie.

Erfelijkheid onderzoeken

Mocht er bij je in de familie iemand met borstkanker zijn, bijvoorbeeld je zus of je moeder, dan is het van belang dat je zelf uitgebreid onderzoek doet naar borstkanker. Je kunt eens per zoveel maanden je borsten goed controleren, dit dien je te doen aan de hand van zelfonderzoek.

Je kunt de beide borsten controleren en daarbij moet je ook goed op de tepels letten. De oksels dien je ook te controleren, daar bevinden zich de lymfeklieren. Je hebt uitgebreid de tijd nodig als jij je borsten na gaat kijken, dit kan in bad, maar ook voor de spiegel. Als je twijfelt kun je beter naar de huisarts gaan, zodat er onderzoek wordt gedaan. Misschien voel je van de een op de andere dag een knobbeltje zitten. Blijf daar niet mee rondlopen maar laat het onderzoeken zodat je ook weet waar je aan toe bent. Want als het nodig is kan er meteen gehandeld worden, hoe eerder je er bij bent hoe sneller er wat aan gedaan kan worden en hoe groter de kans op genezing. Dus hoe gaat het in zijn werk?

  • Controleer jezelf eens per drie maanden staand voor de spiegel, als je op bed ligt of op een stoel zit of controleer je borsten als je in bad ligt, net wat je zelf prettig vindt, maar doe het zorgvuldig.
  • Als je wat vreemds voelt, controleer het dan nog een keer en als je het dan weer merkt maak dan een afspraak bij de huisarts.
  • De huisarts kan soms aangeven of dat het over een melkkliertje gaat of niet. Bij twijfel wordt er altijd een verwijzing gegeven voor verder onderzoek.
Afdrukken
Meer in Borstkanker
Zelfonderzoek borstkanker
Zelfonderzoek van borstkanker

Je kunt zelf vroegtijdig borstkanker opsporen. Het beste is ook dat je er op tijd bij bent, zodat het meteen...

Sluiten