Liona

Hoe de oorzaken van een bloedneus vinden?

Hoe de oorzaken van een bloedneus vinden?

Bij een bloedneus ontsnapt er bloed uit de neus, dit kan dan uit één neusgat komen. Maar het is ook mogelijk dat er uit beide neusgaten bloed druppelt. Soms kan het gebeuren dat er flink wat bloed naar buiten stroomt. Maar het kan ook gebeuren dat er maar een paar druppeltjes bloed uit je neus ontsnappen. Vaak stopt het bloeden van de neus vanzelf weer. Als je een bloedneus hebt kan het zijn dat je een beetje een metaalachtige smaak in je mond hebt, dat kan komen doordat er bloed in de keelholte stroomt.

De meeste bloedingen vinden plaats in het voorste gedeelte van de neus. Daar zitten namelijk bloedvaatjes die erg gevoelig zijn. Door die hoge gevoeligheid kunnen ze gemakkelijk beschadigd raken. Achter in je neus vinden minder vaak bloedingen plaats. Wanneer er op die plek wel een bloeding is, stroomt het bloed de keel in en komt er maar weinig bloed uit de neus.

Oorzaak van een bloedneus

Wanneer een bloedneus onderzocht wordt, dan kan er vaak geen oorzaak worden aangeduid. In zo’n geval wordt er gesproken over een spontane bloedneus, dit soort bloedneuzen zijn vaak onschuldig. Wanneer je vaker te maken krijgt met een bloedneus dan kan dit een oorzaak hebben. Dat komt dan vaak door het peuteren in de neus of doordat je te hard snuit. Je beschadigt namelijk snel het slijmvlies en de bloedvaatjes. Dan kan er snel een bloedneus ontstaan. Het is dus erg lastig om de oorzaak van bloedneus te vinden, vaak ontstaat een bloedneus spontaan.

Wanneer een arts een bloedneus onderzoekt, omdat deze vaker voorkomt. Dan kan het zijn dat een hoge bloeddruk als oorzaak uit de bus komt. Maar medicijnen kunnen ook de oorzaak van een bloedneus zijn. Er kan ook uit het onderzoek blijken dat je een bloedziekte hebt. Een zwangere vrouw kan ook te maken krijgen met bloedneuzen.

Wanneer je vaak bloedneuzen hebt, dan is het raadzaam om langs een arts te gaan. Deze kan dan eventueel middelen voorschrijven om bloedneuzen tegen te gaan.

Het stoppen van een bloedneus

Wanneer je een bloedneus hebt, dan wil je de bloeding uiteraard zo snel mogelijk stoppen. Een spontane neusbloeding kent vaak geen duidelijke oorzaak. Als je bijvoorbeeld een bal op je neus hebt gekregen en je hebt een bloedneus dan kan het verstandig zijn om langs een arts te gaan.

Als je een neusbloeding wilt stoppen die spontaan ontstaan is, dan moet je eerst goed snuiten. Vervolgens moet je je neus goed dichtknijpen. Dit doe je met je duim en je wijsvinger. Vervolgens moet je gaan zitten en je hoofd lichtjes naar voren buigen, zo kan er geen bloed de keel in stromen. Als je een bloedneus hebt gehad moet je niet je neus opnieuw snoten. De korst die is gegroeid kan immers snel loslaten, ook moet je niet in je neus peuteren, want dit belemmert het herstel.

Afdrukken
Meer in Bloedneus
Kind met bloedneus behandelen
Bloedneuzen bij kinderen zijn onschuldig

Kinderen krijgen sneller te maken met een bloedneus dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen gevoeliger zijn voor bloedneuzen. Een kind...

Sluiten