Liona

De oorzaken van blaaskanker

De oorzaken van blaaskanker

Blaaskanker wordt veroorzaakt door kankercellen die zich ontwikkelen in de blaas. De kankercellen noemen we ook wel carcinomen. De blaas is een intern orgaan en het bevindt zich diep in het lichaam. Dit wil zeggen dat de kanker zich daarom ook in weinig symptomen zal uiten en het is daarom ook lastig op te sporen.

Oorzaken van blaaskanker

De oorzaken van blaaskanker zijn dan ook niet geheel duidelijk.

  • Roken wordt vaak gezien als een risicofactor.
  • Maar dat geldt ook voor radioactieve straling,
  • een parasitaire infectie,
  • en blootstelling aan bepaalde chemicaliën.

Bij blaaskanker gaat het over een proces dat moet groeien. De cellen in je blaas moeten uitgroeien tot het uit de hand gaat lopen. Dan pas merk je vaak dat je klachten krijgt en dan pas ga je naar de arts, omdat je symptomen hebt van blaaskanker. Eerder merk je het vaak niet en dat is het verraderlijke van blaaskanker. De cellen in de blaas groeien uit en gaan zich delen en dat wordt meer en meer. Ze blijven zich muteren en ze kunnen zich erg snel delen en dit kunnen dan abnormale cellen worden, samen vormen zij dan een tumor.

Vormen van blaaskanker

Er zijn verschillende vormen van blaaskanker. Eigenlijk zijn er drie typen van blaaskanker.

  • • Het transitioneel celcarcinoom, dit wordt ook wel afgekort als TCC. Dit is de veroorzaker van de meeste gevallen van blaaskanker. Bij deze variant gaat het om de cellen aan de binnenzijde van de blaas. Deze cellen zetten uit wanneer de blaas is gevuld en dan trekken ze zich samen als de blaas leeg is. Deze cellen vormen ook de binnenkant van de urineleiders en de urinebuis. De tumoren kunnen zich hier dan ook erg goed ontwikkelen.
  • • Het adenocarcinoom, deze vorm ontwikkelt zich in cellen die verantwoordelijk zijn voor de slijmvliesproductie in het lichaam. Het zijn de klieren die het slijmvlies afscheiden. Het is een zeer zeldzame vorm van blaaskanker en niet zo heel veel mensen krijgen hier mee te maken.
  • • Het Squamous celcarcinoom, bij deze laatste vorm van blaaskanker verschijnen deze cellen in de blaas ten gevolge van irritatie en infectie. Deze cellen kunnen kankerverwekkend worden in de loop van de tijd en deze vorm is ook zeldzaam in de Westerse Wereld. Het komt wel veel voor in plaatsen waar een bepaalde parasitaire infectie regelmatig blaasontstekingen veroorzaakt.

Welke soort blaaskanker je hebt wordt aan de hand van onderzoek vastgesteld. Het is belangrijk dat je je goed laat behandelen en er moet goed worden gekeken welke vorm van blaaskanker je hebt. Aan de hand daarvan kan een keuze worden gemaakt welke behandeling er ingezet moet worden.

 

Afdrukken
Meer in Blaaskanker
Blaaskanker overlevingskans
Blaaskanker overlevingskans

Als je de diagnose blaaskanker krijgt dan zul je flink schrikken en uit het veld geslagen zijn. Je weet niet...

Sluiten