Liona

Oorzaken van een beroerte

Oorzaken van een beroerte

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren bekend voor het krijgen van een beroerte. Het is wel zo dat de oorzaken van de beroerte leeftijdsgebonden zijn, maar ook leefstijl gebonden. Als je ouder wordt heb je ook meer kans om een beroerte te krijgen. Er ontstaat bij het ouder worden bij iedereen wel aderverkalking.

Factoren en oorzaken van een beroerte

Het krijgen van een beroerte kan worden vergroot door een paar factoren. Dit noemen we de risicofactoren van een beroerte, hierdoor kan de aderverkalking worden versneld en deze zal dan ook kunnen toenemen. Risicofactoren waar dan over wordt gesproken zijn bijvoorbeeld roken, suikerziekte en een hoge bloeddruk. Maar er zijn nog meer risicofactoren:

  • Een te hoog cholesterol;
  • In het verleden een hartinfarct gehad;
  • Al eerder een TIA/ beroerte gehad;
  • Last hebben van overgewicht;
  • Te weinig lichamelijke activiteit hebben;
  • Erg ongezonde eetgewoonten;
  • Last hebben van langdurige stress;
  • Meer dan twee glazen alcohol per dag;
  • OSAS of slaapapneu;
  • Familieleden met hartziekten en vaatziekten kunnen de kans op een beroerte bij jou verhogen.

Waarschuwingen bij een beroerte

Oorzaken van beroerte

Als je een TIA krijgt dan is dat een waarschuwing voor het krijgen van een beroerte. Het is namelijk zo dat een op de drie personen die een TIA heeft gehad ook een beroerte heeft gekregen. Een andere naam voor een beroerte is een CVA. De oorzaak kan afhangen van je leefstijl. Als je namelijk veel rookt heb je veel meer kans op een beroerte.

Ook wanneer je bloeddruk te hoog is of je hebt te maken met overgewicht kan dat er voor zorgen dat je een grotere kans hebt op een beroerte. Het krijgen van een beroerte moet niet onderschat worden! Het is namelijk doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen en nummer 3 bij mannen. Je moet er daarom altijd goed mee uitkijken, roken is niet goed, alcohol ook niet, voorkom overgewicht, eet gezond en blijf voldoende bewegen.

Sommige mensen hebben vanwege de aanleg meer kans op een beroerte, dat kan komen doordat er in de familie meer mensen zijn met hartziekten en vaatziekten. Dan is het belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk en hartslag laat controleren bij de huisarts. Je moet er dan ook extra op letten dat je gezond eet, goed beweegt en beter is het om geen alcohol te drinken en om niet te roken.

Als je gezond leeft dan is de kans op een beroerte kleiner. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, omdat een beroerte levensbedreigend kan zijn! Als mensen veel verzadigd vet eten en weinig groenten en fruit eten kan dat een risico op een beroerte vergroten. Eet je gezond? Beweeg je goed? Rook je niet en drink je niet? Dan is de kans dat je een beroerte krijgt kleiner dan wanneer je het allemaal wel doet. Toch moet je iedere keer weer aan je gezondheid denken en zorgen dat de kans dat je een beroerte kunt krijgen zo klein mogelijk is.

Afdrukken
Meer in Beroerte
Symptomen van een beroerte

Ken je de symptomen van een beroerte? Het is belangrijk dat je het kunt herkennen zodat wanneer nodig je mensen...

Sluiten