Liona

Oorzaak van blauwe plekken

Als je last hebt van blauwe plekken dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Alleen al wanneer er bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, dan kan er een blauwe plek optreden. Wanneer je je hebt gestoten of je bent gevallen, dan kan hier sprake van zijn. Het bloed blijft na die val of stoot niet op zijn plaats zitten en loopt naar de weefsels onder de huid. Dit zorgt voor de blauwe of meer zwarte kleur.

Het kan echter ook zo zijn dat de plaats steeds sneller verkleurt en dat er in minder dan een half uur na de verwonding veel pijn is en de plek gezwollen is. Dan wil dat zeggen dat er door de val of stoot een ernstiger probleem is ontstaan. Het kan een breuk zijn of een verstuiking.

Diverse oorzaken van blauwe plekken

Er zijn verschillende oorzaken van blauwe plekken bekend, maar er zijn ook zeldzame oorzaken:

  • Bepaalde bloedziekten
  • Ontstekingen van de bloedvaten
  • Kanker

Als je nu ineens een blauwe plek hebt, maak je dan niet meteen druk dat je kanker hebt of een bloedziekte. Maar wanneer je er vaker last van hebt is het aan te raden dat je het laat onderzoeken zodat je het zekere voor het onzekere neemt en weet wat er gaande is. Je kunt het maar beter een keer te vaak laten onderzoeken dan te weinig, mocht het dan iets zijn dan kan het ook behandeld worden.

Een andere oorzaak zijn de bloedverdunners, wanneer je deze hebt kan dat er ook voor zorgen dat je spontaan blauwe plekken krijgt. Na een blessure kan er ook een blauwe plek tevoorschijn komen. De plek kan dan zwellen, dit noemen we ook wel een hematoom en hierbij hoopt het bloed zich onder de huid op.

De risicogroepen bij blauwe plekken

Er zijn mensen die meer risico lopen dan anderen wanneer het gaat over blauwe plekken. Oudere mensen zijn meer vatbaar. Wanneer zij zich een keer stoten kunnen zij al meteen blauwe plekken krijgen, zeker op de handen, benen, voeten en voorarmen. De huid is minder flexibel en dunner wanneer je ouder wordt. De huid heeft een soort kusseneffect, maar wanneer je ouder wordt, dan wordt dat ook minder.

De bloedvaten kunnen hierdoor eenvoudiger breken. Over het algemeen krijgen vrouwen vaker blauwe plekken dan mannen, zeker bij de bovenarmen, dijen en billen. Als je weet dat je tot een risicogroep behoort, is het aan te raden extra voorzichtig te zijn. Ga niet fietsen als je weet dat je geen goed evenwicht hebt, koop dan een fiets die dit kan ondersteunen zodat je minder kans hebt om te vallen.

Afdrukken
Meer in Blauwe plekken
Blauw oog

Als je last hebt van een blauw oog dan kan dat komen door een vechtpartij, iemand heeft je op je...

Sluiten