Liona

Oorzaak griep

Oorzaak griep

De oorzaak van griep is een heel besmettelijk virus, dit is het influenzavirus. Als je in de winter verkouden bent, dan denken veel mensen dat ze griep hebben, maar dat is niet zo. Verkoudheid en griep worden door een heel ander virus veroorzaakt. Het influenzavirus infecteert de luchtwegen. Oudere mensen hebben vaak veel last van de gevolgen van de griep. Ieder jaar krijgen ongeveer 800.000 mensen per jaar met de griep te maken.  Wereldwijd kan griep voor een epidemie zorgen. Dit moet voorkomen worden. Griep komt veel voor in een gematigd klimaat. Er zijn ook nog verschillende soorten van het influenzavirus.

De echte oorzaak van griep?

Het influenzavirus veroorzaakt griep. In de koudere maanden komt het vaak voor, vanaf december tot en met maart of april. Dit virus kun je snel overdragen omdat het erg besmettelijk is. Het verplaatst zich erg snel via de lucht. Het virus kan zichzelf beschermen tegen de kou en de kans dat je griep krijgt in de winter is daarom groot. Als iemand besmet is met het virus en gaat hoesten of niezen, dan komen de stoffen in de lucht en kun jij deze inademen. Als je elkaar de hand geeft en een van de twee is besmet kan het virus zich daardoor verspreiden.

Griep voorkomen?

De griep kan niet helemaal voorkomen worden, in de wintermaanden wordt het virus weer actief. Mensen die een griepvaccin hebben gehad lopen minder risico. Maar zij kunnen alsnog griep krijgen al krijgen ze vaak minder klachten dan anderen in deze periode. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Je hebt een griepvaccin gehad en daar maakt je lichaam antistoffen voor aan. Er zijn echter nog meer virussen die griep kunnen veroorzaken en als je daar dan mee te maken krijgt, loop je weer gewoon de kans om toch ziek te worden.

Het is belangrijk dat je weet dat je ondanks een griepvaccin toch griep kunt krijgen. Het wordt aan risicogroepen gratis aangeboden omdat de gevolgen van een griep bij hen erg heftig kunnen zijn. Daarom wordt aangeraden dat deze mensen een griepvaccin halen, als zij dan toch met griep te maken krijgen zijn de gevolgen meestal minder erg dan wanneer zij geen griepvaccin hebben gehad.

De kans op longontsteking bij risicogroepen is erg groot, de kans hierop moet dankzij een griepvaccin worden verkleind omdat het lichaam al antistoffen aan heeft gemaakt tegen het virus. Het wil echter niet zeggen dat je hierdoor sneller gaat genezen, maar de symptomen zijn vaak wat milder.

Afdrukken
Meer in Griep
Griepprik of Griepvaccin
Helpt een griepvaccin?

Een griepvaccin kan wel degelijk helpen! Behoor je tot de risicogroep? Dan is het in ieder geval aan te raden...

Sluiten