Liona

Oorzaak van de darmkanker

Oorzaak van de darmkanker

Darmkanker opsporen is vaak lastig. Toch is het belangrijk dat je de klachten kent zodat je naar de huisarts kunt voor onderzoek wanneer dat nodig is. Als je namelijk op tijd ontdekt dat je darmkanker hebt dan kun je er wat aan doen, anders kan het te laat zijn en kan behandeling geen zin meer hebben en dat moet voorkomen worden. Er zijn een aantal risicofactoren die met darmkanker te maken hebben, maar de echte oorzaak van darmkanker is nog niet gevonden.

De Oorzaken van darmkanker

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op darmkanker groter maken. Lees deze daarom goed door zodat je deze kunt voorkomen, zo maak je voor jezelf de kans op darmkanker ook een stuk kleiner:

 • Wanneer je ongezond eet en leeft heb je een grotere kans op schade aan je lichaam. De kans op darmkanker is dan ook groter. Als mensen weinig bewegen hebben zij een groter risico. Roken en alcohol zouden ook niet goed zijn. Dit is voor de hele gezondheid niet goed. Voeding is ook van belang, je moet gezond eten. Je kunt kiezen voor vis, zuivelproducten en fruit, ook groenten zouden een bescherming bieden tegen darmkanker. Je moet geen rood vlees eten want dit zou schadelijker zijn en de kans op darmkanker vergroten.
 • Bij 5-10% van de mensen met darmkanker speelt erfelijkheid een rol. Meestal is darmkanker niet erfelijk.  Er is echter wel een grotere kans dat wanneer een van je ouders darmkanker heeft dat je ook die kans loopt, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn verschillende varianten en bij de ene variant heb je een grotere kans dan bij de andere.
 • Het risico op darmkanker kan worden verhoogd door andere darmaandoeningen zoals darmpoliepen of de ziekte van Crohn.
 • Als je al eens eerder darmkanker hebt gehad dan heb je een grotere kans dat je het later nog eens gaat ontwikkelen, als je dan een kwaadaardig gezwel hebt.
 • Als je vaak bloot wordt gesteld aan chemische stoffen dan heb je een groter risico op darmkanker. Chloor is hier een voorbeeld van. Ook asbest kan erg schadelijk zijn.

 Vermijd de risicofactoren

Ondanks dat de precieze oorzaak van darmkanker nog niet duidelijk is, kennen we wel een aantal risicofactoren en daar kun je zelf dus mee aan de slag gaan:

 • Eet gezond zorg dat je voldoende groenten en fruit eet. Rood vlees kun je het beste vermijden.
 • Zuivelproducten en vis zouden je beschermen tegen darmkanker, kies hier dan voor bij je maaltijden.
 • Roken en alcohol moet je vermijden, dit is niet gezond, voor niemand.
 • Laat je goed nakijken wanneer je klachten hebt.
 • Schaam je niet, wanneer je bloed bij je ontlasting hebt. Laat je onderzoeken zodat je weet waar je aan toe bent.
 • Iedere dag een wandeling maken is goed voor je.
 • Zorg dat je gezond eet, iedere dag weer en laat vet staan.

Het is belangrijk dat je genoeg beweegt en gaat kijken wat je allemaal kunt veranderen aan je eetpatroon zodat het nog gezonder wordt. Je wilt toch ook proberen te voorkomen dat je darmkanker krijgt? Je kunt de kans op darmkanker nu verkleinen dus zorg dat je gezond gaat eten, goed gaat bewegen en alcohol en roken gaat vermijden! Het is belangrijk dat je weet dat mensen die roken en drinken een grotere kans hebben op kanker, dat geldt ook voor andere soorten kanker. Het gaat er nu om dat je jezelf goed gaat beschermen tegen darmkanker en dat je de risicofactoren ook echt gaat vermijden!

Afdrukken
Meer in Darmkanker
Symptomen en kenmerken van darmkanker
Symptomen en kenmerken van darmkanker

Het is belangrijk dat je darmkanker gaat herkennen. In een heel vroege fase heb je bij darmkanker vaak nog geen...

Sluiten