Liona

Oorzaak baarmoederhalskanker

Oorzaak baarmoederhalskanker

De oorzaak van baarmoederhalskanker is een virus. Dit noemen we het humaan papillomavirus. Veel soorten kanker worden niet door een virus veroorzaakt, maar baarmoederhalskanker wel. Het is een van de weinige soorten van kanker dat door een virus wordt veroorzaakt. In totaal bestaan er meer dan 100 soorten van dit virus, maar twee van deze veroorzaken baarmoederhalskanker.

Overdracht van het baarmoederhalskanker virus

Je kunt het humaan papillomavirus overdragen via seksueel contact. Er zijn veel vrouwen die het virus bij zich dragen maar zij ontwikkelen niet allemaal baarmoederhalskanker. De twee typen virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken kunnen de normale cellen van het slijmvlies in de baarmoederhals en mond veranderen in afwijkende cellen en dan heb je kans dat het kankercellen worden. Dit hoeft ook niet altijd zo te zijn, maar een aantal van deze cellen kunnen zich wel ontwikkelen als kankercellen en dan kan er baarmoederhalskanker ontstaan.

Drager van het virus

Zonder dat veel vrouwen het weten zijn zij drager van het humaan papillomavirus. Zij krijgen lang niet allemaal te maken met baarmoederhalskanker. Het veranderen in afwijkende cellen kan lang duren, je merkt er in het begin echt niets van, dit kan zomaar tien tot vijftien jaar duren. Het is van belang dat de abnormale cellen op tijd ontdekt worden. Omdat baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus is het niet erfelijk. Dus al zouden grootmoeder en moeder baarmoederhalskanker hebben, dat wil niet zeggen dat de dochter ook baarmoederhalskanker krijgt. Het is belangrijk dat je op tijd laat onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt. Je kunt bij klachten, pijn aan het bekken en pijn bij de seks laten onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt. Er wordt dan een biopsie gedaan, hier voel je niets van. Als er dan uit komt dat je baarmoederhalskanker hebt dan zal er snel een behandeling in worden gezet.

  • Welke behandeling er in wordt gezet is afhankelijk van in welk stadium de baarmoederhalskanker is.
  • Bij een verder stadium zal de baarmoeder vaak verwijderd moeten worden.

Er wordt altijd gekeken hoe er zoveel mogelijk bespaard kan worden, zeker bij jonge vrouwen. Bij oudere vrouwen gaat het vaak over een grotere tumor en kan de baarmoeder meestal niet gespaard blijven. Bij jongere vrouwen wel omdat het bij hen vaak vroeg ontdekt kan worden en dan kan er meteen een behandeling in worden gezet. De kinderwens van deze vrouwen kan soms toch gewoon doorgaan. Maar bij sommige jonge vrouwen moet de baarmoeder helaas worden weggehaald en dat kan een hele impact hebben op het leven.

  • Op het moment van de operatie beseffen veel vrouwen nog niet goed wat er gedaan wordt en wat de gevolgen zijn.
  • Pas na de operatie merken zij wat de gevolgen zijn, zij denken er over na of ze wel of geen kinderen meer kunnen krijgen en die klap kan hard aankomen wanneer het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is.
Afdrukken
Meer in Baarmoederhalskanker
Behandeling baarmoederkanker
Behandeling van baarmoederkanker

Als je uit een diagnose baarmoederhalskanker als antwoord krijgt, dan moet dat behandeld worden. Maar welke behandeling er in wordt...

Sluiten