Liona

Mogelijke oorzaken van een blindedarmontsteking

Er zijn geen duidelijke oorzaken bekend van de blindedarmontsteking. Het is zo dat je blindedarm kan ontsteken, er hoeft geen duidelijke oorzaak voor te zijn. Het kan zijn dat je vijftien jaar bent en dat je een blindedarmontsteking hebt, maar dit kan ook als je 65 jaar bent. Iedereen kan er mee te maken krijgen, maar je krijgt het voornamelijk tussen de 15 en de 30 jaar. Het zou kunnen dat een obstructie van de blindedarm er voor zou zorgen dat deze gaat ontsteken. Het slijm zou zich dan ophopen in de vaatholte van je blindedarm. De bacteriën gaan zich dan vermenigvuldigen.

  • Als je onvoldoende vezels eet heb je een grotere kans op een blindedarmontsteking
  • Als er zich een gezwel gaat ontwikkelen is de kans op een blindedarmontsteking groter
  • Als bacteriën binnendringen in de blindedarm heb je een grotere kans op een blindedarmontsteking

De blindedarmontsteking voorkomen

Je kunt een blindedarmontsteking nooit voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat je niet bij de risicogroep hoort. Als je namelijk te weinig vezels eet heb je een grotere kans op een blindedarmontsteking. Het is daarom belangrijk dat je er voor gaat zorgen dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Dit heb je zelf in de hand, je kunt namelijk altijd vezelsupplementen nemen als je te weinig vezels binnenkrijgt. Er zijn geen andere manieren om de blindedarmontsteking te voorkomen, je kunt er gewoon mee te maken krijgen en daar kun je niets aan doen.

Soms hebben kleine kinderen er al mee te maken, zij klagen dan over flinke buikpijn en hebben vaak hoge koorts, wacht dan niet langer en ga meteen naar de huisarts. Je kunt bij kinderen een gewone buikpijn en een blindedarmontsteking vaak wel herkennen, er is een groot verschil want sommige kinderen met een gewone buikpijn gaan rustig op de bank liggen en kijken tv, maar bij de blindedarmontsteking zal dat niet zo snel gebeuren. De pijn is vaak veel heviger. Ga dan liever een keer te vaak naar de huisarts bij een vermoeden van een blindedarmontsteking dan dat je te lang wacht, dan kunnen er namelijk complicaties optreden.

Wanneer ga je naar de huisarts met een blindedarmontsteking?

Je gaat naar de huisarts bij een vermoeden van een blindedarmontsteking. Als je flinke buikpijn hebt en koorts die niet over gaat zou dat kunnen wijzen op een blindedarmontsteking. Als je twijfelt bel de huisarts dan op en bespreek waar je last van hebt. De huisarts kan dan aangeven of je langs moet komen. Soms heeft het met griep te maken dat je je helemaal niet lekker voelt. Maar wanneer dat niet zo is, is het van belang dat je meteen een afspraak maakt want een blindedarmontsteking kan snel gaan.

Zeker bij een acute blindedarmontsteking moet je snel handelen. Zorg er daarom voor dat je de symptomen herkent en hier naar kunt handelen. De arts kan dan een paar testen doen en je lichamelijk onderzoeken. Als er dan een vermoeden is van een blindedarmontsteking dan word je meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier word je dan ook onderzocht en de operatie kan dan snel worden uitgevoerd. Je blijft na de ingreep een dag of vier/vijf in het ziekenhuis en dan mag je weer naar huis wanneer er geen complicaties optreden.

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Blindedarmontsteking complicaties

Er kunnen altijd complicaties optreden, ook bij een blindedarmontsteking. Het komt niet zo heel vaak voor, maar er zijn wel...

Sluiten