Liona

Mogelijke gevolgen van brandend maagzuur

Mogelijke gevolgen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is erg vervelend. Je kunt last hebben van occasioneel brandend maagzuur, dit komt zelden voor. Als je vaker last hebt van brandend maagzuur dan is het meestal gastro-oesofageale reflux. Dit kan een aantal complicaties geven. Wanneer er sprake is van reflux oesofagitis, dan gaat het maagzuur terug naar de slokdarm. Het kan leiden tot een ontsteking van het slokdarmslijmvlies. Dit kan er dan voor zorgen dat de slokdarm gaat vernauwen. Hierdoor kunnen mensen last krijgen bij het slikken.

Er kan ook barrettoesofagus optreden, dit is een ernstige ontsteking van het slokdarmslijmvlies. Het kan dan zo erg zijn dat de slokdarm een slijmvlies gaat ontwikkelen dat veel overeenkomsten heeft met het maag- of darmslijmvlies.

  • Mensen met astma hebben veel eerder last van brandend maagzuur. De ademhalingswegen worden dan geprikkeld, dit kan weer een reactie uitlokken van astma.
  • Er kan sprake zijn van angina pectoris. De hartspier krijgt hierbij onvoldoende bloed toegevoerd en kan zijn werk dan niet goed doen. Dit komen veel voor bij mensen met gastro-oesofageale reflux.
  • • Tandproblemen zijn niet ongewoon bij brandend maagzuur. Als het maagzuur namelijk in de mond terugkomt dan kan iemand last krijgen van tanderosie.

Het zijn vervelende gevolgen waar je niet altijd wat aan kunt doen. Zeker voor mensen met astma kan het erg vervelend zijn wanneer zij vaak last hebben van brandend maagzuur, omdat hierdoor de klachten toenemen. Het is dan van belang dat zij de oorzaak proberen uit te zoeken zodat zij de uitlokkende factoren aan kunnen pakken. Het beste wat er gedaan kan worden is dat zij naar de voeding en de leefstijl kijken of dat hier iets anders kan, misschien kleinere porties eten, minder pikant eten, minder vet eten, meer water drinken.

Veel mensen zouden het eetpatroon aan moeten passen omdat de gevolgen van brandend maagzuur dan een stuk kleiner zijn, je kunt het hier namelijk grotendeels mee voorkomen. Maak daarom de tijd vrij zodat je kunt onderzoeken waar het brandend maagzuur bij jou vandaan komt. Wanneer je er vaak last van hebt is het belangrijk dat je naar een huisarts gaat om samen te kijken wat de oorzaak kan zijn of hoe dat je het aan kunt pakken, want het kan erg vervelende gevolgen hebben.

Afdrukken
Meer in Brandend maagzuur
brandend-maagzuur-voorkomen
Hoe kan ik brandend maagzuur voorkomen?

Als je last hebt van brandend maagzuur, dan wil je graag weten hoe je dat kunt voorkomen. Misschien kun je...

Sluiten