Liona

Als het over de Mexicaanse griep gaat, kan er gezegd worden dat het nieuwe virusdelen bevat van het varkensgriepvirus, maar ook van het vogelgriepvirus en het menselijke griepvirus. De Mexicaanse griep wordt ook de Influenza A, H1N1 genoemd. Het is geen virus dat meteen van een varken afkomstig is. Het virus kan van mens op mens over worden gebracht en worden verspreid.

Verschijnselen Mexicaanse griep

Bij de Mexicaanse griep kun je last krijgen van koorts, hoesten en geen zin hebben in eten. Bij de gewone griep kun je hier echter ook last van hebben, maar bij de gewone griep gaat het vaak ook over klachten aan de luchtwegen. Bij de Mexicaanse griep kun je ook last hebben van spierpijn, keelpijn, misselijkheid en diarree. Maar ook van:

  • Een verkoudheid
  • Diarree
  • Lusteloos voelen
  • Last hebben van een loopneus

Overdragen van het virus

Je kunt Mexicaanse griep overdragen door middel van praten, hoesten of niezen. Het virus wordt dan namelijk verspreid door druppels snot, slijm en ook door speeksel. Als veel mensen dicht bij elkaar zitten dan kan het virus zich snel verspreiden, zeker wanneer er geen goede ventilatie is. Op school en in het kinderdagverblijf kan Mexicaanse griep snel de overhand krijgen en kan iedereen hiermee besmet raken. Je kunt het virus ook overdragen met je handen en door voorwerpen.

Verschil gewone griep en Mexicaanse griep

Bij de gewone griep heb je vaak een ontsteking aan de luchtwegen. Je hebt last van je keel, je luchtpijp en vaak ook van je longen. De oorzaak is vaak het influenzavirus type A of B. Bij de Mexicaanse griep gaat het over type A. Ze noemen het ook wel Nieuwe Influenza A. De verschijnselen bij beide soorten griep zijn wel hetzelfde, koorts, hoesten, gewrichtspijn en snotteren. Wanneer je terug komt uit de VS of Mexico en je hebt koorts welke hoger is dan 38 graden en je voelt je niet lekker (wat lijkt op griep), dan is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Ook wanneer het binnen een week na thuiskomst ontstaat. Het kan zijn dat je in contact bent geweest met mensen die Mexicaanse griep hebben en dat je het over hebt genomen. Er wordt altijd onderzoek gedaan om te kijken of dat het over de Mexicaanse griep gaat. Als je de Mexicaanse griep inderdaad op hebt gelopen dan kun je een virusremmer krijgen, bijvoorbeeld Tamiflu. Dit wordt vaak voorgeschreven aan mensen die Mexicaanse griep hebben opgelopen.

Besmet raken door varkensvlees

Er zijn mensen die denken dat je besmet kunt raken als je varkensvlees eet. Maar je kunt van het eten van varkensvlees geen Mexicaanse griep krijgen. Je kunt gewoon varkensvlees eten, ook al zijn de dieren besmet, dit kan niet van dieren op mensen over worden gedragen. Maar mensen kunnen het wel eenvoudig overdragen aan andere mensen. Er zijn veel fabeltjes over Mexicaanse griep en varkensvlees. Het is van belang dat je weet dat je gewoon varkensvlees kunt eten en hier geen Mexicaanse griep van kunt krijgen.