Liona

Meest voorkomende oorzaken van clusterhoofdpijn

Wanneer er sprake is van clusterhoofdpijn dan wil je vaak de oorzaak weten. Echter is er niet zoveel bekend over de oorzaken van clusterhoofdpijn. Er is wel eens onderzoek naar gedaan, maar de resultaten zijn niet zo denderend dat er meteen gezegd kan worden waar dat het vandaan komt. De onderzoeken hebben ook niet geleid tot het vinden van een goede oorzaak zodat er meteen een goede behandeling ingezet kan worden.

 Aanwijzingen oorzaken clusterhoofdpijn

Het zou fijn zijn als we weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn van clusterhoofdpijn zodat er wat aan gedaan kan worden, maar er zijn nog geen definitieve oorzaken bekend. Er zijn wel aanwijzingen. Een gebied in de hersenen genaamd de hypothalamus zou een rol spelen bij het ontstaan van clusterhoofdpijn. Dit deel in de hersenen registreert ons dag- en nachtritme. Er zijn een aantal scans gemaakt tijdens het onderzoeken van mensen die aanvallen hadden van clusterhoofdpijn. Zij vertoonden op dat moment een verhoogde hersenactiviteit. Maar de vraag is, is dat toeval of is dat altijd zo bij mensen die een aanval hebben van clusterhoofdpijn? Het is maar bij een aantal mensen bekeken, de proefpersonen hebben hier een tijdje aan mee gewerkt, maar er is onvoldoende onderzoek naar gedaan om te zeggen dat dit echt een oorzaak is. Een andere oorzaak die een rol zou kunnen spelen zijn de hormonen. Er wordt nu ook ander onderzoek gedaan en dat is naar de erfelijkheid van clusterhoofdpijn. We weten namelijk al dat tijdens een aanval verschillende eiwitten, genaamd neuropeptiden, vrij komen uit de zenuwuiteinden rond de bloedvaten in je hersenvliezen. Dit zorgt er voor dat er vaatverwijding optreedt van de betreffende bloedvaten en deze krijgen dan ontstekingsachtige kenmerken. Toch kan er nog niets met zekerheid worden gezegd omdat de symptomen ook van persoon tot persoon verschillen. Maar er zijn wel een aantal verschijnselen die overeenkomen, namelijk:

•              Veel mensen met clusterhoofdpijn ervaren een scherpe, maar ook een stekende pijn aan een kant van het hoofd. Vaak is die pijn rond de slaap aanwezig;

•              De pijn kan uitstralen naar een oog, een oor, de bovenkaak of naar de nek;

•              Je neus kan aan een kant verstopt zijn;

•              Je kunt merken dat je lichaamstemperatuur wat hoger is dan normaal;

•              Je hebt last van een tranend oog aan de kant waar je pijn hebt;

•              De pupil aan de pijnzijde kan verkleind zijn;

•              Je bewegingsdrang kan verhoogd zijn;

•              Je spierspanning kan verhoogd zijn, dit zorgt er voor dat je extreem vermoeid bent na je aanval.

Onderzoek naar oorzaken clusterhoofdpijn

Er worden momenteel verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van clusterhoofdpijn. Als er een oorzaak uit gaat komen dan wordt de kans op een passende, effectieve behandeling ook alleen maar groter. Momenteel zijn er wel behandelmethoden, maar deze zijn vaak om de aanvallen te verminderen of te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat alle middelen bij iedereen aanslaan want het is echt zoeken naar het juiste geneesmiddel. De arts zal de symptomen in kaart brengen en dan kijken of hij een oorzaak kan achterhalen aan de hand van onderzoeken die al zijn gehouden en dan zal de behandeling bestaan uit het voorkomen en verminderen van de aanvallen. Het is belangrijk dat je duidelijk bent tegen de artsen over je klachten, alle gegevens worden genoteerd en weer in verband gebracht met gehouden onderzoeken. Op deze manier probeert men aan de hand van onderzoek de oorzaak van de clusterhoofdpijn te achterhalen, wat tot op heden helaas nog niet is gelukt.

Afdrukken
Meer in Clusterhoofdpijn
Het voorkomen van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn kan niet helemaal worden voorkomen, maar je kunt wel medicatie krijgen om aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is...

Sluiten