Liona

De meest voorkomende hartfalen symptomen

De meest voorkomende hartfalen symptomen

Wanneer er sprake is van hartfalen, zal het hart minder bloed rondpompen. Daardoor zullen de organen minder zuurstof krijgen. Naast een vermindering van zuurstof krijgen de organen ook minder voedingstoffen. Er kunnen dan allerlei symptomen aan het licht komen. Wanneer je last krijgt van symptomen die erop kunnen duiden dat je te maken hebt met hartfalen, doe je er verstandig aan om een arts te raadplegen. Deze kan dan onderzoeken of het daadwerkelijk om hartfalen gaat.

De meest voorkomende symptomen

Er zijn een aantal symptomen die het meest voorkomen. Vermoeidheid is een symptoom dat erg vaak voorkomt bij hartfalen. Maar dat niet alleen, ook zijn kortademigheid, opgezette benen en enkels en slaapproblemen symptomen die vaak voorkomen als het gaat om hartfalen. Vaak komen deze symptomen in combinatie voor, dat wil zeggen dat je vaak meerdere symptomen tegelijk zult hebben.

Overige symptomen van hartfalen

Er zijn nog meer symptomen, deze komen echter niet zo vaak voor. Wanneer deze klachten voorkomen, kan het om hartfalen gaan. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Vaak komen de minder voorkomende symptomen in combinatie met de meest voorkomende symptomen voor.

  • Hartritmestoornissen;
  • Vol gevoel;
  • Moeilijke stoelgang;
  • Hoesten;
  • Koude handen en voeten;
  • Verwardheid.

Over het algemeen is hartfalen chronisch. Maar het kan ook ineens acuut optreden, dat komt omdat er in korte tijd vocht ophoopt in je longen. Daardoor ontstaat er een benauwd gevoel, dit wordt astma cardiale genoemd. Het treedt vaak ’s nachts op omdat je dan ligt, dan komt het sneller voor. Wanneer je benauwd bent en je kunt maar moeilijk meer ademhalen, is het raadzaam om een arts te bellen.

Symptomen van hartfalen voorkomen

Natuurlijk wil je niet te maken krijgen met hartfalen. Dat betekent dus dat je de symptomen van hartfalen zult moeten voorkomen. Dat kun je op een aantal manieren doen. Allereerst moet je kijken of je niet tot een risicogroep behoort. Bijvoorbeeld als hartfalen veel in je familie voorkomt of als je een hartinfarct hebt gehad. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen om hartfalen te voorkomen. Als eerste kun je in elk geval een zoutarm dieet volgen. Zout houdt vocht vast, daardoor zal het hart harder moeten werken en daardoor kan de kans op hartfalen toenemen. Wanneer je dus een zoutarm dieet volgt hoeft het hart minder hard te werken. Ook een algemeen gezond dieet wordt aangeraden.

Een belangrijke regel is om gezond te eten. Vermijd dus verzadigde vetten en kies voor fruit en groente. Daarbij moet je voeding tot je nemen wat rijk is aan vezels. Ook het stoppen met roken is van belang om de symptomen van hartfalen niet te krijgen. Hetzelfde geldt voor alcohol, drink hier zo weinig mogelijk van.

Afdrukken