Liona

Medicijnen voor een hoog cholesterol

Medicijnen voor een hoog cholesterol

Wanneer je te kampen hebt met een te hoog cholesterol zul je aan de slag moeten gaan. Vaak is het veranderen van je levensstijl al voldoende. Vette producten zullen uit je eetpatroon moeten verdwijnen en allerlei gezonde producten zullen daarvoor in de plaats moeten komen. Maar wanneer dit niet voldoende is, kan een arts ook medicijnen voorschrijven om zodoende je cholesterolwaarde naar beneden te krijgen. Maar welke geneesmiddelen kunnen dat allemaal zijn?

 • Cholesterolsyntheseremmers
  Deze medicijnen worden ook wel statines genoemd. Deze medicijnen zorgen er voor dat cholesterol aanmaak in de lever geremd wordt en ze verlagen daarbij ook nog eens het gehalte in je bloed. Dit medicijn wordt erg vaak voorgeschreven wanneer mensen te kampen hebben met een te hoog cholesterol.
 • Colestymarine
  Colestymarine zorgt er voor dat indirect het cholesterolgehalte in je bloed verlaagd zal worden. Het medicijn bindt zich aan galzuren die zich bevinden in je darm. Daardoor kunnen de galzuren niet meer opgenomen worden in het bloed. Er zijn dus nieuwe galzuren nodig en deze worden door de lever gemaakt uit cholesterol. Daardoor zal het cholesterolgehalte dus afnemen.
 • Fibraten
  Fibraten zorgen er voor dat de enzymen worden gestimuleerd die een rol van betekenis spelen bij de opslag, verwerken en het verbranden van vet. Dat zorgt er dus voor dat er minder vet in je bloed zal belanden. Daarnaast hebben fibraten ook nog eens een gunstige uitwerking op cholesterol.
 • Nicotinezuur
  Er zijn een aantal afgeleiden van nicotinezuur die ook een te hoog cholesterol kunnen bestrijden. Die middelen  zorgen er onder andere voor dat de lever minder vetten en cholesterol kan aanmaken.
 • Omega 3 vetzuur
  Omega 3 vetzuur wordt vaak gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen. Het vermindert de aanmaak van vetten in de lever. Zodoende wordt dus het vetgehalte in je bloed verlaagd.
 • Ezetimib
  Dit middel zorgt er voor dat de opname van cholesterol in het lichaam wordt geremd. Het wordt erg vaak gebruikt bij mensen die een te hoge cholesterolwaarde hebben. Vaak wordt het voorgeschreven in combinatie met andere cholesterolverlagende middelen.

Andere opties dan medicijnen voor een hoog cholesterol

Wanneer geneesmiddelen geen gewenste uitwerking hebben, zal een arts andere middelen moeten voorschrijven om zodoende je cholesterol te verlagen. Vaak worden medicijnen voorgeschreven in combinatie met een dieet. Je moet dan medicijnen nemen, maar ook zul je een dieet moeten volgen. Een dieet houdt in dat je aan een gezond eetpatroon gaat wennen. Ook zul je leren om niet meer te veel te eten, dit is vaak een slechte gewoonte van mensen. Het is dus erg belangrijk om niet alleen medicijnen te nemen tegen een te hoog cholesterol. Je kunt er zelf ook wat aan doen, namelijk een gezond eetpatroon aanleren aan de hand van een dieet. Ook sporten is een goede manier om je cholesterolgehalte te verlagen.

Afdrukken
Meer in Cholesterol
Gevolgen cholesterol
De gevolgen van een hoog cholesterol

Er zijn heel wat mensen die te kampen hebben met een te hoge cholesterolwaarde. Vaak hebben deze mensen dan geen...

Sluiten