Liona

Manieren om een beroerte te voorkomen

Manieren om een beroerte te voorkomen

Als er sprake is van een beroerte dan kan dat ook CVA genoemd worden. Een bepaald deel van de hersenen werkt dan niet goed meer. Het kan ontstaan wanneer er een bloedvat wordt afgesloten of wanneer er sprake is van een bloeding. Bij een beroerte krijg je te maken met uitvalsverschijnselen. Het gaat hierbij om moeite hebben met praten, maar ook over verlamming van een arm of been.

Wie loopt risico op een beroerte

De mensen die roken en drinken hebben een grotere kans op een beroerte. Ook als je diabetes mellitus, reumatoïde artritis of een hoge bloeddruk hebt is de kans op een beroerte groter. Heb je te maken met stress en doe je weinig aan lichaamsbeweging? Dan heb je ook een grotere kans op een beroerte. Dit geldt ook voor mensen die lijden aan overgewicht of een te hoog cholesterol hebben.

Als je een beroerte hebt gehad en je hebt uitvalsverschijnselen, dan kunnen deze binnen een paar weken tot een half jaar herstellen, de kans dat ze na die zes maanden nog zullen herstellen is klein. Het is van belang dat je een nieuwe beroerte gaat voorkomen. Controle is hierbij van belang, maar ook heb je medicatie nodig.

Manieren om beroerte te voorkomen

Beroerte voorkomen door te stoppen met rokenNatuurlijk wil je een nieuwe beroerte voorkomen. Het is belangrijk dat je de maatregelen serieus neemt en hier dagelijks mee aan de slag gaat zodat je de kans op een nieuwe beroerte zo klein mogelijk houdt! De maatregelen  om de kans op een beroerte zo klein mogelijk te houden zijn:

  • Stop meteen met roken, roken is niet goed voor je gehele gezondheid en met name voor je bloedvaten is het zeer slecht.
  • Je mag maximaal een of twee glazen alcohol per dag drinken, maar zeker niet meer dan twee per dag! Dit komt je gezondheid niet ten goede.
  • Overgewicht moet voorkomen worden. Je moet er voor zorgen dat je niet zwaarder wordt als je gewicht in orde is en je dient af te vallen bij overgewicht. Dit afvallen kan altijd onder begeleiding. Er zijn hulpverleners die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld een diëtist.
  • Dagelijks bewegen is goed voor je, soms is dat lastig maar alle kleine oefeningen helpen je al in de juiste richting. Doe iedere dag een paar vaste oefeningen en je bent goed bezig, volhouden en proberen uit te breiden. Probeer korte stukjes in de buitenlucht te wandelen elke dag weer en bouw dit rustig op.
  • Heb je een te hoge bloeddruk? Zorg dat deze naar beneden gaat en neem hier medicatie voor. Deze dien je dagelijks in te nemen en doe dit ook op tijd!
  • Heb je diabetes mellitus? Dan moet je ervoor zorgen dat de bloedsuiker op een goed peil is of komt, controleer regelmatig.
  • Als je cholesterol te hoog is dan moet je voedingsadviezen opvolgen en er voor zorgen dat je je medicatie dagelijks inneemt zodat de klachten niet toe kunnen nemen maar juist afnemen.
  • Gezond, gevarieerd en verantwoord eten en drinken is van belang voor je gehele conditie en water, veel verse groenten en fruit mogen hierbij niet ontbreken!
Afdrukken
Meer in Beroerte
Behandeling van een beroerte
Behandeling van een beroerte

Als je een beroerte hebt gehad dan moet je bij de behandeling denken aan drie fasen. Je hebt de acute...

Sluiten