Liona

Leven met hartritmestoornissen

Leven met hartritmestoornissen

Je kunt heel goed leven met hartritmestoornissen. Je kunt zware, onrustige en wellicht bange momenten ervaren, maar over het algemeen zul je er niet veel hinder van ondervinden. Bij veel mensen slaat zo af en toe het hart over, dat is niet ernstigs en zal geen verdere gevolgen voor je hebben. Maar er zijn ook mensen die wel degelijk te kampen hebben met de complicaties van hartritmestoornissen. Er kan dan een behandeling gestart worden waardoor patiënten efficiënt geholpen zullen worden. Mensen die geen hinder ondervinden van hartritmestoornissen zullen daarom ook vaak geen behandeling nodig hebben.

Met hartritmestoornissen omgaan

Het kan gebeuren dat je te maken krijgt met hartritmestoornissen. Maar je kunt ze zelf al vaak ‘oplossen’ door een gezonde levensstijl te hanteren. Het is heel belangrijk om te weten wat je allemaal binnen krijgt. Je moet daarom ongezonde producten vermijden. Eet dus geen verzadigde vetten en vermijd alcoholische drank en producten als nicotine. Stoppen met roken is daarom ook belangrijk. Het is van belang dat je gezond, maar vooral gevarieerd eet. Wissel daarom dagelijks je eten af. Je kunt kiezen uit allerlei groenten, fruit, kip, vis, volle granen en ga zo maar door. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten moeten proberen hun cholesterol gezond te houden. Daarom is het belangrijk om gezond te eten, daarmee voorkom je een te hoog aan ‘slecht’ cholesterol.

Om goed te kunnen leven met hartritmestoornissen is sporten en bewegen ook belangrijk. Ga dus regelmatig sporten of lekker bewegen. Je gaat je daardoor een stuk beter voelen. Je hoeft niet eens naar een sportschool te gaan om te sporten. Je kunt dagelijks even de fiets pakken of ga met regelmaat een stuk rustig wandelen in de buitenlucht. Dat zorgt er voor dat je voldoende beweging krijgt.

Naast dit alles is het ook belangrijk om zaken als stress en spanning te vermijden. Wanneer je te maken hebt met stress, is dit niet goed voor je hart. Je hart kan er immers onregelmatig van gaan slaan. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen om zodoende je hart rust momenten te geven. Dat zal je hart alleen maar ten goede komen en zodoende kun je goed leven met hartritmestoornissen.

Arts bezoeken

Wanneer je hartritmestoornissen hebt en een gezonde levensstijl helpt niet, dan is het noodzakelijk om een arts te bezoeken. Een arts kan dan medicijnen voorschrijven om zodoende de hartritmestoornissen te behandelen. Vaak zal een arts je dan vertellen dat je regelmatig op controle zult moeten komen. Het is dan belangrijk om alle medicatie dan ook daadwerkelijk te slikken. Het is van belang dat je de behandeling goed en nauwkeurig opvolgt. Ook moet een arts weten welke medicijnen je nog meer neemt.

Het kan immers gebeuren dat deze medicijnen, in combinatie met de medicatie voor hartritmestoornissen voor vervelende bijwerkingen gaat zorgen. Wanneer je bijwerkingen ervaart, moet je contact opnemen met de arts. De arts kan dan onderzoeken waardoor deze bijwerkingen ontstaan en kijken of een andere medicatie de oplossing is.

Alles op een rijtje

Er valt dus goed te leven met hartritmestoornissen. Een aantal zaken zijn erg belangrijk om in je op te nemen:

  • Leef gezond;
  • Beweeg voldoende;
  • Let op je eetpatroon;
  • Neem de voorgeschreven medicatie volgens afspraak in;
  • Neem voldoende rust.

Hoe ga jij om met een hartritmestoornis?

 

Afdrukken