Liona

Hoe leven met hartfalen?

Hoe leven met hartfalen?

Het kan erg lastig zijn om te leven met hartfalen. Als je patiënt bent dan kun je het gevoel hebben dat je de controle over je eigen lichaam bent kwijt geraakt. Het is mogelijk om deze controle terug te krijgen, dat kun je bereiken door je goed te voelen. Het is dan ook goed mogelijk om een prima leven te leiden met hartfalen. Dit kan echter wel grote veranderingen vragen in je leven. Echter, hoef je niet alle veranderingen in één keer door te voeren. Je kunt dit ook stap voor stap doen.

Voedingspatroon aanpassen

Als je moet leren leven met hartfalen dan kan een aangepast dieet helpen. Het kan nodig zijn om je voedingspatroon aan te passen. Een groot voordeel is dat gezond eten steeds meer aandacht krijgt, daarom is er steeds meer keus en dat is natuurlijk erg prettig. Je zult als eerste minder vet en cholesterol moeten nuttigen. Verzadigde vetten en cholesterol zorgen er immers voor dat het cholesterolgehalte in je bloed verhoogd wordt. Dat kan leiden tot hartfalen. Kies er daarom voor om producten die rijk zijn aan verzadigde vetten en cholesterol te laten staan. Maar kies ervoor om gezond te eten, fruit, groente en veel vezels. Het aanbod in gevarieerde gezonde maaltijden wordt steeds groter, er is dus steeds meer keus.

Om goed te kunnen leven met hartkwalen is het ook belangrijk om minder zout tot je te nemen, laat daarom de zoutpot staan. Zout kan immers vocht vasthouden in je lichaam, hierdoor worden er nog meer prestaties verlangd van het hart. Deze extra prestaties kunnen uiteindelijk tot hartfalen leiden. Over het algemeen wordt patiënten aangeraden om minder zout te gebruiken (is trouwens voor iedereen veel gezonder), dat kan lastig zijn, zeker kant-en-klare maaltijden bevatten veel zout. Volg de adviezen op, want die heb je nodig om goed te kunnen leven met hartfalen.

Je moet ook uitkijken welk drinken je neemt. Mensen die kampen met hartfalen houden vaak vocht vast. Het hart moet dan harder werken. Een arts kan je dan voorschrijven om minder te drinken, om zodoende de vochtinname te beperken. Het is daarom verstandig om met je arts te bespreken wat je wel of niet mag drinken.

Bewegen is belangrijk

Als je veel beweegt wordt de pompwerking van het hart bevorderd, hierdoor wordt de hartspier minder belast. Om goed te kunnen leven met hartfalen kan je lichaam heel veel baat hebben bij lichaamsbeweging. Daarbij zorgt lichaamsbeweging voor verlichting van de symptomen, minder stress, meer energie, verlies van overgewicht, een lager cholesterolgehalte en een verbeterde bloedsomloop. Dat zorgt er voor dat een patiënt beter kan leven met hartfalen. Hij zal zich veel energieker voelen wanneer hij voldoende beweegt.

Stop met roken

Om gezonder te worden moet je om te beginnen stoppen met roken. Als je te maken hebt met hartfalen, dan kan een arts je zelfs verplichten om te stoppen met roken. Roken zorgt immers voor extra belasting voor je hart en dat kan uiteindelijk hartfalen opleveren. Roken is schadelijk voor je bloedvaten en vermindert de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarnaast verhoogt het je hartslag en kan het zorgen voor vernauwingen in je bloedvaten. Vaak leidt dit tot hartproblemen, om dus goed te kunnen leven met hartfalen moet je meteen stoppen met roken.

Afdrukken
Meer in Hartfalen
Hartfalen symptomen
De meest voorkomende hartfalen symptomen

Wanneer er sprake is van hartfalen, zal het hart minder bloed rondpompen. Daardoor zullen de organen minder zuurstof krijgen. Naast...

Sluiten