Liona

Wat kan ik doen tegen hartkloppingen?

Wat kan ik doen tegen hartkloppingen?

Hartkloppingen, een ieder mens kan er mee te maken krijgen. Dat wil niet zeggen dat dit direct gevaarlijk voor je is. Bij iedereen slaat het hart wel eens over. Bij hartkloppingen kun je je hart voelen of horen kloppen. Je kunt dat voelen in je keel, je hart slaat dan een slag over. Bij een hartklopping wordt het ritme van het hart verstoord. Wanneer je tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut hebt, heb je een stabiel ritme. Je zult dan ook niet je hart voelen kloppen. In medische termen worden hartkloppingen palpitaties genoemd.

Hartkloppingen tegengaan

Als je te maken krijgt met hartkloppingen, dan wil je deze uiteraard tegengaan. Wanneer hartkloppingen veroorzaakt worden door aan aandoening zal een arts vaak medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen zullen dan de hartkloppingen een halt toeroepen. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kan een ingreep noodzakelijk zijn. Vaak zijn hartkloppingen onschuldig en worden ze veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Het is dus vaak mogelijk om zelf wat te doen tegen hartkloppingen.

Je moet als eerste stoppen met roken, roken kan er immers voor zorgen dat je bloedvaten vernauwd raken. Daardoor moet het hart een extra prestatie leveren. Wanneer een hart extra prestaties moet leveren is de kans op hartkloppingen groter. Maar ook het gebruik van cafeïne, alcohol en energie drank moet je zoveel mogelijk beperken. Wanneer je hier (te)veel van neemt kan dit tot hartkloppingen leiden.

Relaxen is erg belangrijk

Rusten bij hartkloppingenWe leven in een drukke tijd waarin veel gestrest wordt. Het is echter belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden, het is niet goed voor je hart en kan leiden tot hartkloppingen. Maar ook spanning en angst kunnen mogelijke oorzaken zijn. Wanneer je toch te maken krijgt met stress is het belangrijk om een goede buikademhaling te doen. Op tijd je rust pakken is een belangrijke tip. Zo gun je je hart op tijd rust en dat zal je hele lichaam en geest goed doen.

Let op je eten

Het is erg belangrijk om goed te eten. Vermijd daarom verzadigde vetten en voedsel wat veel cholesterol bevat. Een overschot daarvan kan immers uiteindelijk leiden tot hartkloppingen. Het is belangrijk om voldoende magnesium, natrium, mineralen en calcium in je voedingspatroon op te nemen. Een combinatie hiervan en een juiste hoeveelheid zorgen immers voor een sterke hartspier, die goed functioneert. Daarnaast is het aan te raden om zo af en toe knoflook te eten, dat is goed voor je hart.

Medicijnen

Als je hartkloppingen hebt en deze willen niet weg gaan, kan een arts medicijnen voorschrijven. Welk medicijn je zult krijgen is afhankelijk van de oorzaak. Maar ook je huidige conditie en je hart ‘geschiedenis’, zijn belangrijke factoren die meespelen in de keuze voor een bepaald medicijn. Wanneer je symptomen hebt van hartkloppingen, zal een arts niet direct medicijnen voorschrijven. Er zal eerst gekeken worden naar de oorzaak en misschien wordt daar wel uit geconcludeerd dat je je leefstijl moet veranderen. Als dit niet blijkt te helpen kan een arts voor medicijnen kiezen.

Afdrukken
Meer in Hartkloppingen
Hartkloppingen ernstig
Hartkloppingen, ernstig of niet?

Wanneer je te maken krijgt met hartkloppingen, kan dit best even schrikken zijn. Je kunt dan je hart duidelijk voelen...

Sluiten