Liona

Is een operatie nodig bij gescheurde kruisbanden?

Is een operatie nodig bij gescheurde kruisbanden?

Het kan nodig zijn om te opereren bij gescheurde kruisbanden. Het ligt eigenlijk aan de situatie, als de blessure ernstig is dan kan een operatie aan de gescheurde kruisbanden niet worden uitgesloten. Als je knie heel onstabiel is, dan zul je iets moeten doen. Je kunt immers niet zo door blijven lopen en sporten zal naarmate de tijd vordert helemaal niet meer gaan. Je hebt teveel pijn en dan is een operatie nodig. Als een deel van de voorste kruisband is gescheurd, dan wordt de knie al minder stabiel.

Een operatie hoeft dan niet persé plaats te vinden, als je gaat rusten en je gaat naar de fysiotherapie dan kan dat al voldoende zijn om de scheur te laten genezen. Maar het nadeel hierbij is wel dat je rond kunt blijven lopen met een instabiele knie. Dit kan voor jou toch een reden zijn om wel te laten opereren, maar het hoeft dus niet persé. Bij een volledige scheur moet je niet twijfelen want dan moet er gewoon een operatie plaatsvinden. De knie is nu namelijk erg instabiel en er zijn veel sporten die je na de operatie niet meer kunt doen.

Als je een sport wilt uitoefenen waarbij je veel abrupte bewegingen maakt dan wordt dat afgeraden. Bij mensen die dagelijks willen wandelen kan het zijn dat de knie instabiel aan blijft voelen. Ook daar moet je dan wat aan doen, maar dit kan niet altijd. Soms is het zo dat het na de operatie nog zo aan blijft voelen, daar kun je dan niets aan veranderen.

Noodzakelijk een operatie bij gescheurde kruisbanden?

Deze vraag kan alleen worden beantwoord als je weet hoe ernstig een ligament beschadigd is. De kwaliteit van leven is dan van belang. Als je namelijk je dagelijkse activiteiten niet meer uit kunt voeren dan kun je je afvragen of een operatie niet de beste optie is. Als je geen actief leven hebt en je knie voelt nog niet instabiel dan kun je beslissen om geen operatie te ondergaan, dit kan eventueel later nodig. Maar je moet er wel aan denken dat wanneer je de operatie uit gaat stellen de klachten niet zomaar zullen verdwijnen. Of je een operatie bij gescheurde kruisbanden door laat gaan, daarbij zijn altijd factoren die meespelen:

  • De leeftijd is van belang, als je jong bent dan heb je vaak een actief leven. Een operatie aan de gescheurde kruisbanden zul je dan ook eerder doen omdat je dan daarna alles weer op kunt pakken.
  • Je levenswijze moet je mee laten wegen, want je moet na het opereren revalideren. Je kunt dan een paar dingen tijdelijk stilleggen, je weet waar je het voor doet, want na de operatie is je knie weer in orde en kun je meer doen.
  • Sporten, sport je vaak? Dan is een operatie zeker nodig. Als je sporten niet zo van belang vindt kun je het opereren uitstellen, niet doen of toch maar wel doen omdat je als je later wel wilt sporten geen gescheurde kruisbanden kunt gebruiken. Het wordt dus wikken en wegen!
  • Je beroep speelt bij het maken van een keuze van wel of niet opereren aan gescheurde kruisbanden ook een rol. Je knie mag voor je werkzaamheden eigenlijk niet instabiel zijn, het risico op schade is groter als je bijvoorbeeld veel moet tillen en dan kun je je maar beter laten helpen aan gescheurde kruisbanden zodat je er vanaf komt.
  • Is er meer aan de hand met je knie? Dit kan dan gelijktijdig worden opgelost. Je hebt dan maar een keer een operatie nodig en dan ga je het revalidatie programma in en dan laat je je hier aan helpen zodat je na die maanden van revalideren weer verder kunt en weer vrij kunt bewegen met de knie.
Afdrukken