Liona

Hoogteziekte oorzaken

Je kunt last krijgen van hoogteziekte wanneer je je boven de 2000-2500 meter begeeft. Je lichaam geeft aan dat je niet hoger moet gaan wanneer je symptomen van hoogteziekte hebt. Er zijn mensen die het negeren en denken ‘het gaat wel over’, doe dat niet! Het kan namelijk ernstige gevolgen hebben wanneer je bij hoogteziekte niet naar je lichaam luistert. Misschien weet je het wel, maar hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er in de lucht aanwezig is. Daar reageert je lichaam op.

Er treden veranderingen op in je lichaam wanneer je je boven de 2500 meter begeeft. Je gaat hierdoor dieper ademen, je maakt meer rode bloedcellen aan en boven de 3000 meter gaat de hartslag ook hoger worden. Het wil niet zeggen dat iedereen die hoger dan 2000 meter komt hier last van heeft. Het is niet duidelijk waarom jij er bijvoorbeeld wel last van hebt en je buurman niet.

Klachten van hoogteziekte

Als je kortademig wordt als je hoger komt dan 2000 meter dan is dat een duidelijk signaal: stop en ga niet verder! Sommige mensen hebben ook last van hoofdpijn en ze zijn misselijk. Het zou ook kunnen zijn dat je op die hoogte niet kunt slapen en dat je geen eetlust hebt. Ga dan niet hoger, als je dat wel doet kan het zijn dat je wankel wordt en moeite krijgt met praten en verward wordt. Als je dan nog niet naar je lichaam luistert en toch door gaat is er een kans dat je bewusteloos raakt.

De oorzaken van hoogteziekte

Hoogteziekte treedt niet zomaar op, er is namelijk een tekort aan zuurstof. Veel mensen krijgen pas klachten vanaf de 2500 meter maar het kan ook zijn dat je hier al eerder last van hebt. Je zou bijvoorbeeld meer gevoelig kunnen zijn voor hoogteziekte dan de ander. Je lichaam heeft een tekort aan zuurstof en de concentratie zuurstof is ook lager wanneer er sprake is van een lagere luchtdruk. Een gevolg hiervan kan zijn dat het vocht via de bloedvaten in de weefsels bij de hersenen kan komen, het kan ook bij de longen komen.

Dit zorgt er voor dat je klachten hebt. Het is altijd zo dat de symptomen van hoogteziekte eerst optreden en als je hier niet naar luistert dan wordt het erger. In het begin is er vaak sprake van een milde vorm van hoogteziekte. Maar wanneer de klachten erger worden en je blijft je inspannen en je gaat nog hoger, dan is de kans dat het over gaat naar ernstige hoogteziekte groot. Dit wil je liever niet meemaken want hier kun je zelfs aan overlijden.

Afdrukken