Liona

Hoogteziekte behandelen

Als je last hebt van hoogteziekte dan moet dat behandeld worden. Je krijgt niet meteen geneesmiddelen wanneer je last hebt van hoogteziekte. Je moet er eerst voor zorgen dat je lichaam gaat acclimatiseren en je moet afdalen. Het kan zijn dat je gewoon door bent gegaan en dat je lichaam bij 2500 meter klachten geeft. Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk af gaat dalen, maar doe het wel zo rustig mogelijk. Je lichaam heeft al signalen afgegeven dat het niet goed met je gaat, je moet dan wel afdalen en zorg dat er iemand bij je is (op een verantwoorde manier afdalen).

Als je meteen medicijnen pakt voordat je op hoogte bent, kan het zijn dat de verschijnselen worden onderdrukt en dat je juist toch doorgaat en je lichaam eigenlijk al niet meer verder kan. Daarom is het belangrijk dat je voordat je je op grotere hoogte gaat bevinden niet vol stopt met medicijnen. Je lichaam geeft vanzelf een seintje wanneer je moet rusten en je lichaam moet laten wennen. Het belangrijkste is dat je zelf je lichaam rustig laat wennen, ga niet in één keer door maar stop bijvoorbeeld bij iedere 300 of 400 meter zodat je lichaam hier aan kan wennen. Het kan zijn dat je bij de 1800 meter al merkt dat je er last van krijgt. Dan is het goed om te stoppen. Als je dan hoger gaat en je krijgt meer klachten dan weet je dat je last hebt van hoogteziekte en dat je moet rusten en/of niet ten koste van alles verder moet gaan.

Medicijnen meenemen voor hoogteziekte

Het kan zijn dat je graag de bergen in gaat. Als je weet dat je dan last krijgt van hoogteziekte dan kun je uit voorzorg medicijnen nemen (gebruik deze op een verantwoorde manier). Deze kunnen de hoogteziekte dan bestrijden wanneer je er last van hebt. Acclimatiseren blijft de beste oplossing net als het afdalen want hierdoor zorg je er voor dat je lichaam weer op gewone hoogte kan wennen.

Medicijnen bij hoogteziekte

Wanneer er sprake is van medicijnen bij hoogteziekte, dan kunnen er verschillende soorten medicijnen worden voorgeschreven, een voorbeeld hiervan is Acetazolamide. Dit medicijn kan in worden gezet als je vaker last hebt gehad van hoogteziekte. Wanneer je een hart- of leveraandoening hebt kan dit middel bij hoogteziekte ook worden gebruikt net als wanneer je vliegt naar een hoogte van 3000 meter. Het middel kan ook in worden gezet om hoogteziekte te voorkomen.

Een ander geneesmiddel dat wordt ingezet is Nifedipine, dit middel wordt ingezet om de bloeddruk te verlagen. Dan is er nog de Dexamethason. Dit wordt ook wel een bijnierschorshormoon genoemd. Deze remmen de ontstekingen en de overgevoeligheidsreacties in je lichaam. Deze middelen krijg je alleen op advies van een arts. De arts zal bekijken wat de mogelijkheden zijn en met je overleggen welk medicijn voor hoogteziekte het beste bij je past.

Afdrukken
Meer in Hoogteziekte
Symptomen bij hoogteziekte

De symptomen bij hoogteziekte zijn belangrijk om te kennen en te herkennen, je weet dan namelijk wanneer je moet stoppen...

Sluiten