Liona

Hoe ontstaat een hersentumor?

Hoe ontstaat een hersentumor?

Wanneer het over een hersentumor gaat, dan gaat het over gezwellen die ontstaan door een abnormale toename van cellen op een bepaalde plaats in de hersenen. De hersentumoren worden vaak verdeeld in twee categorieën, de primaire en secundaire tumoren.

  • Primaire hersentumoren ontwikkelen zich in de hersenen
  • Secundaire hersentumoren zijn het gevolg van een uitzaaiing van een kankergezwel op een andere plaats in je lichaam.

Het ontstaan van een tumor

Een tumor komt tot stand als de celdeling versneld gaat. Dit kan plaatsvinden op verschillende plaatsen in het lichaam. Je lichaam is eigenlijk de hele dag bezig met het delen van cellen, dit is nodig zodat je lichaam kan groeien en kan herstellen. Er is een vast tempo, maar het kan verstoord raken en dus versneller. Er komen dan twee identieke cellen uit een celkern. De gezonde cellen sterven af en maken dan nieuwe cellen aan. Maar bij een tumor sterven de cellen minder snel af. Er blijven dus meer abnormale cellen over en die groeien tot een tumor.

  • Een hersentumor ontstaan in de hersenen (primair). Dit komt niet zo vaak voor.
  • De meeste mensen krijgen te maken met een hersentumor als gevolg van een uitzaaiing elders in het lichaam (secundair).
  • Bij de primaire tumoren gaat het er over dat deze ontstaan in het hersenweefsel of in omliggend weefsel. Er kan gedacht worden aan de pijnappelklier, de hypofyse, de hersenzenuwen en de hersenvliezen.
  • De secundaire hersentumor krijg je door een uitzaaiing elders in het lichaam. Meestal gaat het dan over borstkanker, huidkanker, longkanker, nierkanker of darmkanker.

Als mensen een van deze vormen van kanker hebben, wordt er vaak ook een MRI scan of CT scan van het hoofd gemaakt om te kijken of dat er sprake is van uitzaaiingen of van een hersentumor. Als dit zo is dan zal dat ook behandeld moeten worden. Het is belangrijk dat het op tijd wordt ontdekt zodat er naar gehandeld kan worden.

Hoe onstaat een hersentumor

Vaststellen van hersentumor

De hersentumor kan worden vastgesteld met een CT scan of een MRI scan. Wanneer mensen langere tijd klagen over hoofdpijn en er is geen duidelijke oorzaak te vinden en de symptomen wijzen op een hersentumor, dan zal er een scan worden gemaakt in het ziekenhuis. Het hele hoofd kan dan goed in kaart worden gebracht en dan kan er duidelijk worden gemaakt of dat er een tumor zit of niet. Er zal dan altijd gekeken worden of dat het over een kwaadaardige of een goedaardige tumor gaat. Als de tumor groeit dan moet deze in ieder geval verwijderd worden, omdat ze hersenen aan kunnen tasten en zenuwen.

Goedaardige tumoren kunnen ook groeien. De arts zal alles bekijken en dan een advies geven aan je. Er wordt bij hersentumoren snel gehandeld, zeker wanneer deze snel groeien. Je dient er op tijd bij te zijn zodat je kunt voorkomen dat deze verder gaat groeien en verdere schade aan gaat richten, maar een hersentumor kan altijd terugkomen.

Afdrukken
Meer in Hersentumor
Symptomen hersentumoren
Symptomen van hersentumoren

Bij een hersentumor horen verschillende klachten. Er is geen standaard lijst met symptomen die optreden dit is namelijk afhankelijk van...

Sluiten