Liona

Hoe kan ik diarree voorkomen?

Een andere naam voor diarree is buikloop. Je kunt er vaak niets aan doen dat je het krijgt. Je wilt het graag voorkomen, maar meestal is het een gevolg van bijvoorbeeld een medische aandoening of besmet voedsel of drinken. Als mensen besmet zijn met diarree dan kun je deze mensen het beste even vermijden zodat je geen kans loopt om het over te krijgen.

Besmet eten, drinken en besmette voorwerpen moeten ook vermeden worden. Daarnaast moet je denken aan een goede hygiëne. Als je naar de wc gaat moet je meteen daarna je handen wassen. Mensen met diarree kunnen beter geen eten klaarmaken omdat de kans op besmetting voor de anderen dan veel groter is. Wist je dat voedselvergiftiging een belangrijke oorzaak is van diarree?

Het is daarom het beste dat je je vlees altijd goed laat doorbakken, eet geen rauwe zeevruchten en eet ook geen voedsel dat al uren uit de koelkast ligt, want de kans dat je dan diarree kunt krijgen is groot.

Diarree bij het reizen

Het kan zijn dat je wel eens hebt gehoord van reizigersdiarree. Deze variant is een gevolg van een virus, bacterie of een parasiet in water of in voedsel. Deze kleine beestjes leven overal, ook in je woning. We zien ze niet zitten maar ze zitten ook op ons eten en ook in het water dat we drinken. Als je deze vorm van diarree wilt voorkomen dan is het van belang dat je geen kraanwater gaat drinken in het buitenland, je kunt maar beter water drinken uit flessen en daar moet je dan ook je tanden mee poetsen. Als je ijs wilt gebruiken, gebruik dan geen ijs dat van kraanwater is gemaakt (dus geen ijsblokjes gebruiken). Er zijn nog meer dingen waar je aan moet denken:

  • Het beste kun je rauwe groenten en fruit vermijden. Als je het zelf schilt is het anders. Als anderen dat voor je doen heb je geen idee of zij besmet zijn of niet, de kans is groot dat je diarree op gaat lopen als zij besmet zijn en dat moet voorkomen worden.
  • Je moet geen rauwe vis en vleesgerechten eten, je hebt een grote kans dat het besmet is en als het niet gebakken is dan is de besmetting snel overgegeven en kun je diarree krijgen.
  • Vlees en schaaldieren die niet warm zijn moet je niet eten. Deze moeten warm zijn als deze geserveerd worden anders is de kans op besmetting ook groot, je weet immers niet hoelang zij al uit de koelkast liggen of wat er mee gedaan is.
  • In het buitenland wordt er door straatverkopers vaak voedsel aangeboden, eet dit niet! De kans, dat het besmet is, is erg groot. Zij lopen er soms een of twee dagen mee op straat en je hebt geen idee waar zij het bewaren en hoe.
  • Fleswater drinken is veilig. Zorg er voor dat je precies weet wat je mogelijkheden zijn als je in het buitenland bent qua drinken. Koop, gebruik en drink alleen fleswater!
Afdrukken
Meer in Diarree
7 handige tips tegen diarree!

Het is vervelend als je last hebt van diarree, maar wat kun je er allemaal aan doen? We hebben zeven...

Sluiten