Liona

Hoe kan ik buikgriep voorkomen?

Je kunt buikgriep niet altijd voorkomen, het is namelijk erg besmettelijk. Je kunt wel proberen om het risico te verkleinen door een paar maatregelen te nemen. Het zijn zeer eenvoudige maatregelen en die zorgen er voor dat de kans op buikgriep een heel stuk kleiner wordt. Het belangrijkste is dat je regelmatig je handen gaat wassen met warm water en zeep. Zeker wanneer je naar de wc bent geweest dien je je handen goed te wassen en ook wanneer je eten klaar gaat maken.

  • Kinderen dienen ook op tijd de handen te wassen zodat zij besmetting ook deels kunnen voorkomen.
  • Het is belangrijk dat je op afstand blijft van iemand die het virus bij zich draagt. Als je namelijk dicht in de buurt komt kan de besmetting nog sneller gaan.
  • Mensen met buikgriep moeten eigenlijk een paar dagen thuis blijven zodat zij anderen niet kunnen besmetten en zelf goed uit kunnen zieken.
  • Bestek moet je extra goed afwassen net als servies en speelgoed van de kinderen, want ook via deze voorwerpen kan een besmetting snel gaan.
  • Het aanrecht moet je goed schoonmaken.
  • Maak de wc extra vaak schoon, want iemand met buikgriep kan last hebben van overgeven en diarree, daar krijgt de besmetting zeker een kans!
  • De luier van zieke kinderen dien je extra vaak te verwisselen.
  • Het beddengoed dat vies is moet je meteen wassen net als kleding die vies is.

Zorg dat je deze maatregelen neemt wanneer er iemand besmet is, maar ook om verdere besmetting te voorkomen. Het is goed dat je het aangeeft aan anderen wanneer je buikgriep hebt zodat zij niet te dicht in de buurt komen of je blijft gewoon thuis. Afspraken kun je afzeggen, geef duidelijk aan waarom, want dan begrijpt men het wel. Als je toch zou komen kun je iedereen besmetten en daar zijn de meeste mensen niet blij mee. Zorg daarom dat je duidelijk aangeeft wat er gaande is en dan kun je je binnen een paar dagen weer beter voelen. Dan kun je alles weer doen en ook weer beetje bij beetje meer gaan eten. Je maag moet er weer aan wennen dus niet in een keer teveel eten.

Kinderen en vaccinaties

Er zijn varianten van buikgriep waartegen een vaccinatie gegeven kan worden. Kinderen die jonger zijn dan zes maanden kunnen een vaccin krijgen tegen belangrijke varianten van het rotavirus, deze kunnen buikgriep veroorzaken. Dit is bij kinderen de belangrijke oorzaak van buikgriep.

Naar het buitenland op vakantie

Wanneer je naar het buitenland gaat dan kun je daar buikgriep oplopen. Het is belangrijk dat je daar ook maatregelen neemt. Zo dien je alleen water te drinken uit gesloten flessen. Dit water moet je ook gebruiken om je tanden mee te poetsen. Je moet ijsklontjes vermijden, want deze kunnen besmet water bevatten. Rauw voedsel moet je ook vermijden. Dit geldt ook voor geschild fruit, salades, rauwe groenten, e.d. want deze zijn allemaal aangeraakt door mensen die het klaar hebben gemaakt en zij kunnen besmet zijn.

 

Afdrukken
Tags
Meer in Buikgriep
Behandeling tegen buikgriep

Je hoeft buikgriep bijna nooit te behandelen, dat komt omdat het vanzelf over gaat. Er is dan ook geen standaard...

Sluiten