Liona

Hoe clusterhoofdpijn behandelen?

Wanneer er clusterhoofdpijn bij je is geconstateerd dan is het belangrijk dat je hier wat aan gaat doen en de behandeling meteen gaat starten. Er zijn verschillende behandelmethoden die ingezet kunnen worden en deze worden hier nader besproken. Om te beginnen kan er worden gekozen voor aanvalsbestrijding, dit kan op verschillende manieren:

•              Aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen bestreden worden met zuurstof;

•              Aanvallen kunnen bestreden worden met Rizatriptan;

•              Aanvallen kunnen bestreden worden met Sumatriptan.

 

Zuurstof en clusterhoofdpijn

Wanneer de keuze wordt gemaakt om clusterhoofdpijn te bestrijden met zuurstof dan kan iemand hier veel baat bij hebben. Je krijgt dan namelijk nieuwe zuurstof binnen en dat kan er voor zorgen dat de aanvallen minder worden en verdwijnen. Wist je dat zuurstof een remmende werking heeft op aanvallen bij clusterhoofdpijn? Dat is ook de reden dat het als behandelmethode ingezet kan worden. Als je merkt dat je een aanval gaat krijgen dan kun je het beste zuivere zuurstof gaan inhaleren. De klachten nemen dan normaal gesproken sneller af. Als je al een tijdje in een aanval bent en je begint dan met het inhaleren van zuiver zuurstof, dan is het effect ook minder, dit zal iemand met clusterhoofdpijn ook aangeven. Het inhaleren van zuurstof moet gebeuren aan de hand van een cluster kapje. Als je de eerste tekenen krijgt van een aanval dan moet je denken aan een dosering van zeven tot tien liter per minuut gedurende twintig minuten. Je kunt het na een aantal keer herhalen, maar het is wel van belang dat je pauzes neemt tussendoor. Als je merkt dat je hier wat aan hebt dan mag het ook herhaald worden zodat je weer wat meer zuiver zuurstof krijgt.

Rizatriptan en clusterhoofdpijn

De clusterhoofdpijn kan ook worden behandeld met Rizatriptan. Het wordt ook wel Maxalt genoemd. Het middel ken je misschien wel van mensen die migraine hebben want ook dan wordt dit middel ingezet om de aanvallen af te breken. Dit middel vernauwt de bloedvaten. Als je merkt dat je een clusterhoofdpijn aanval krijgt dan kun je Maxalt nemen, het beste kun je het nemen in de vorm van een smelttablet. Deze medicatie is verkrijgbaar in 5mg en 10 mg. Welke je moet nemen zal afhangen wat de arts je adviseert, dit hangt samen met hoe vaak je klachten hebt en hoe hevig je aanvallen zijn. Het middel gaat binnen een half uur werken. Je moet de tablet op je tong laten smelten. Maar let op, dit middel heeft wel bijwerkingen, je kunt er namelijk erg moe of slaperig van worden en ook duizeligheid komt voor als bijwerking.

Sumatriptan en clusterhoofdpijn

Het middel Sumatriptan kan worden ingezet om de aanvallen van clusterhoofdpijn aan te pakken. Een andere naam hiervoor is Imigran. Veel mensen die migraine hebben gebruiken dit middel ook. Het doel van dit middel is dat de aanval wordt afgebroken. Je bloedvaten worden vernauwd wanneer je dit middel in hebt genomen. Als je merkt dat je een aanval krijgt dan dien je dit middel in te nemen. Dit wordt gedaan door middel van een injectie. Het wordt afgeraden om tabletten in te nemen omdat dit vaak te langzaam werkt bij dit middel. Er kan wel voor een zetpil worden gekozen of een neusspray omdat deze methoden sneller werken. Je mag maximaal twee injecties van 6mg per keer per etmaal hebben. Als je na een injectie nog een injectie moet pakken dan moet daar minimaal een uur tussen zitten. Dit middel geeft kans op bijwerkingen, je kunt opvliegers krijgen, maar ook een tintelend gevoel en duizeligheid hoort hier bij.

Afdrukken
Meer in Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn, wat nu?

Wanneer je last hebt van clusterhoofdpijn is het raadzaam om meteen medicijn te vragen aan de arts, waarmee aanvallen zullen...

Sluiten