Liona

Het voorkomen van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn kan niet helemaal worden voorkomen, maar je kunt wel medicatie krijgen om aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is fijn als je aanvallen kunt voorkomen van clusterhoofdpijn. Maar hoe gaat het in zijn werk? Er zijn verschillende middeltjes die hiervoor ingezet kunnen worden, één daarvan is Verapamil. Men weet nog niet hoe dat dit middel precies werkt bij de clusterhoofdpijn, maar wat wel duidelijk is, is dat het de doorbloeding achter het oog verbetert. Dit wil dan weer zeggen dat er niet zo snel een zuurstoftekort ontstaat, dit kan namelijk weer zorgen voor een aanval van clusterhoofdpijn. Als je de Verapamil lang gebruikt, dan kan de werkzaamheid afnemen. Als je er dan een paar maanden mee stopt dan is de werkzaamheid weer terug. Maar er zijn nog meer middeltjes die de aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen voorkomen:

•              Het middel Methysergide is een middel dat de effecten van je lichaamseigen stof serotonine afremt. Je kunt het middel gebruiken wanneer je clusterhoofdpijn wilt voorkomen. Maar helaas is dit geneesmiddel niet zonder bijwerkingen. Als eerste zal een arts je Verapamil geven, maar wanneer dat niet goed werkt of onvoldoende positief effect geeft dan wordt dit middel voorgeschreven en dan kan dit middel je helpen.

•              Lithium is een middel dat ook ingezet kan worden om clusterhoofdpijn te voorkomen. De werking is niet precies bekend, maar er zijn ook nadelen bij dit geneesmiddel. Mensen krijgen dit middel alleen wanneer Verapamil onvoldoende helpt. Dit middel kan voor langere tijd gebruikt worden, maar er moet wel goed gekeken worden met welke geneesmiddelen het tegelijkertijd gebruikt kan worden en wat de bijwerkingen zijn.

•              Een ander middel dat ingezet kan worden is pizotifeen. Dit remt de effecten van lichaamseigen stoffen. Het middel kan in worden gezet om de aanvallen van clusterhoofdpijn te voorkomen, dat wordt vaak gedaan wanneer andere middelen onvoldoende werken. Niet iedereen heeft veel baat bij dit geneesmiddel, er moet daarom per persoon worden gekeken of dat het middel aanslaat.

•              Ergotamine is een ander geneesmiddel dat zo nu en dan wordt ingezet bij mensen met clusterhoofdpijn. Het wordt maar zelden gebruikt omdat eerst de andere geneesmiddelen worden geprobeerd. Maar wanneer deze niet voor voldoende effect zorgen wordt dit middel ingezet om de aanval van de clusterhoofdpijn te voorkomen. De mensen die het gebruiken hebben vaak maar een gering effect.

•              Het middel Prednison kennen we allemaal wel van naam. Dit middel wordt vaak ingezet bij diverse aandoeningen. Maar ook bij clusterhoofdpijn kan dit prima helpen. Het middel kan soms enkele weken aan iemand worden voorgeschreven, maar je moet er goed op letten dat je ook op tijd gaat stoppen. Soms kan het zijn dat je in de tussentijd Verapamil krijgt om de tijd te overbruggen en daarna kan er weer over worden gegaan op het middel Prednison.

 

Welk geneesmiddel je ook gaat gebruiken om de aanvallen bij clusterhoofdpijn te voorkomen, er moet altijd goed gekeken worden welke geneesmiddelen er samen gaan en wat de mogelijkheden zijn. Het ene middel werkt bij de een nou eenmaal beter dan bij de ander. Zorg er daarom voor dat je de bijsluiter altijd doorneemt en weet wat je mogelijkheden zijn met een geneesmiddel! Bij twijfel of het middel, zonder problemen, samen gebruikt kan worden met andere geneesmiddelen of als je vragen hebt over bijwerkingen, moet je altijd een arts raadplegen zodat er naar gekeken kan worden. Het kan altijd zijn dat een middel niet aanslaat zoals het moet en dan kun je maar beter een ander middel krijgen dat een grotere kans van slagen heeft.

Afdrukken
Meer in Clusterhoofdpijn
Wat is chronische en episodische clusterhoofdpijn?

Ken je de verschillen tussen chronische en episodische clusterhoofdpijn? Het is belangrijk dat je de verschillen kunt herkennen, want er...

Sluiten