Liona

Hepatitis A

september 03
16:42 2014

Als het over Hepatitis A gaat, dan gaat het over een infectie van de lever welke wordt veroorzaakt door een virus. De besmetting kan erg snel gaat en vindt plaats als je voedsel gaat eten of water gaat drinken dat verontreinigd is met ontlasting. Op vakantie kan dat bijvoorbeeld voorkomen, er worden dan veel mensen tegelijk ziek, omdat het daar niet goed schoon is. De bron kan daar vaak snel worden ontdekt.

Risicogebieden

Er zijn risicogebieden waar je Hepatitis A op kunt lopen. Het komt veelal voor in (sub)tropische landen. Maar er zijn ook landen in het oosten van Europa waar je Hepatitis A op kunt lopen.

Kenmerken Hepatitis A

Als je last krijgt van Hepatitis A dan is dat in de vorm van (besmettelijke) geelzucht. Bij kleine kinderen kan de infectie vaak ongemerkt komen.

Maatregelen nemen tegen Hepatitis A

Je kunt de kans op Hepatitis A voorkomen door te denken aan goede hygiëne. Als je voeding klaar gaat maken kun je hier aan denken, was goed je handen voordat je met eten gaat beginnen, maar ook als je van vlees naar groenten gaat moet je alles even goed schoonmaken en je handen goed wassen. Als je naar het toilet moet, moet je ook alles goed schoonmaken en je handen ook goed wassen. Er wordt soms ook een vaccinatie aanbevolen voor Hepatitis A. Zeker wanneer je naar (sub)tropische landen gaat en bij een aantal landen in het oosten van Europa krijg je dit advies ook. Als je een vaccinatie nodig hebt dan kun je bij de GGD of de huisarts een afspraak maken zodat je goed beschermd op reis kunt.

Vaccinatie Hepatitis A

Je vraagt je misschien af wanneer je in aanmerking komt voor de Hepatitis A vaccinatie. Dit is niet altijd. Maar dit is zo wanneer je naar een land gaat waar Hepatitis A veel voorkomt en ook wanneer je nog niet besmet bent geweest met Hepatitis A. Als je hier aan voldoet dan kun je de vaccinatie Hepatitis A krijgen. Je krijgt twee vaccinaties. Er moeten wel minimaal zes maanden tussen de eerste en de tweede prik zitten. Het kan zijn dat je net voor je vakantie de eerste prik laat zetten en na een half jaar de tweede. Je moet het zelf bijhouden want je krijgt geen nieuwe oproep wanneer je de tweede vaccinatie Hepatitis A moet halen. De eerste vaccinatie voor Hepatitis A geeft je in totaal een jaar bescherming.

Als je er twee hebt gehad dan heb je in totaal minimaal 10 jaar bescherming en wanneer je binnen die 10 jaar nog naar een land gaat waar Hepatitis A heerst, hoef je geen vaccinatie meer te halen, je bent voldoende beschermd. Het is daarom belangrijk dat je goed bijhoudt wanneer je de eerste en wanneer je de tweede vaccinatie moet krijgen. Als je dit namelijk op tijd doet kun je voor minimaal 10 jaar beschermd zijn en hoef je niet voor iedere reis een vervelende vaccinatie Hepatitis A te halen wanneer je naar een tropisch land wilt.

Afdrukken
Meer in Algemeen
De symptomen van de hersenvliesontsteking

Wanneer het over de virale hersenvliesontsteking gaat, dan zijn de klachten hoofdpijn, koorts en een lichte stijfheid van de nek....

Sluiten