Liona

Helpt een griepvaccin?

Helpt een griepvaccin?

Een griepvaccin kan wel degelijk helpen! Behoor je tot de risicogroep? Dan is het in ieder geval aan te raden dat je voor een griepvaccin gaat. Het beste is dat je je goed gaat beschermen tegen het influenzavirus. Als je verkouden bent, wil dat niet meteen zeggen dat je griep gaat krijgen.

Bij influenza gaat het over een acute ontsteking van de luchtwegen en daar krijg je het virus door. Je kunt van influenza erg ziek worden, zeker wanneer je tot de risicogroep hoort. Je hebt dan een grotere kans op allerlei complicaties. Je kunt het erg benauwd krijgen, je kunt een longontsteking krijgen en er zijn zelfs mensen die er aan overlijden, maar deze personen hebben dan vaak al een sterk verminderde weerstand.

Wat is een griepvaccin?

Als het over een griepvaccin gaat dan is dat een vaccinatie tegen het influenzavirus. Je krijgt een injectie in de bovenarm. Het gevolg kan zijn dat je die dag wat roodheid ziet op de arm en dat deze arm op plek wat pijnlijk is. Bij sommige mensen is de arm ook wat gezwollen. Van een griepvaccin word je niet ziek. In twee weken tijd gaat je lichaam wel antistoffen aanmaken.

 • Een griepvaccin werkt echt
 • Het is een bescherming tegen de griep
 • Mensen die een griepvaccin halen hebben minder kans om ziek te worden, of je krijgt de griep in een mildere vorm
 • Sinds het griepvaccin wordt gegeven worden 70-80% minder mensen ziek
 • Ieder jaar wordt het griepvaccin aangepast
 • Het griepvaccin wordt telkens aangepast aan het virus, zodat je afweersysteem hier ook op in kan spelen

Voor wie is het griepvaccin?

Mensen die tot de risicogroep horen kunnen een griepvaccin krijgen. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen.

 • Als je ouder bent dan zestig jaar kun je een griepvaccin halen
 • Wanneer je in een tehuis of instelling woont kun je een griepvaccin halen vanwege besmettingsgevaar
 • Als je last hebt van longziekten krijg je een griepvaccin
 • Bij hartziekten en nierziekten kun je een griepvaccin halen
 • Bij diabetes mag je een griepvaccin halen
 • Als je afweersysteem verstoord is kun je een griepvaccin halen.

Hoor je niet bij de risicogroep en wil je toch een griepvaccin? Dat kan. Dit dien je dan wel zelf te betalen. Soms kun je voor je werk het griepvaccin halen. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt of veel met kinderen werkt zegt de werkgever soms dat het griepvaccin wordt vergoed en dan kun je zelf beslissen of je het gaat halen of niet. Je verkleint dan de kans dat mensen ziek worden als je jezelf ook gaat beschermen met het griepvaccin.

Als je eraan twijfelt of jij een griepprik nodig hebt, overleg dit dan met de arts. Er zijn altijd uitzonderingen waarbij je het griepvaccin toch gratis kunt krijgen, bijvoorbeeld wanneer je met risicogroepen moet werken. De werkgever vergoedt het dan vaak, maar ook de huisarts kan hierin een keuze maken dat je een griepvaccin krijgt, maar dat moet allemaal worden besproken. Als je een griepvaccin wilt dan is dat het beste tussen half oktober en half november. De risicogroepen krijgen vanzelf een uitnodiging dat zij een griepvaccin mogen halen.

Afdrukken
Meer in Griep
Griep voorkomen
Griep voorkomen

De griep kan nooit helemaal voorkomen worden. Er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om de kans op griep...

Sluiten