Liona

Hartkloppingen

Hartkloppingen, misschien heb je er wel eens van gehoord, of heb je deze zelf ondervonden. Het is gebruikelijk dat je hart ongeveer 70 keer per minuut klopt. Dit is nodig om het bloed door geheel je lichaam te pompen. Het is mogelijk dat je hartslag stijgt tot wel ongeveer 160, er kan immers een verhoogde vraag naar zuurstof optreden. Als je bijvoorbeeld bezig bent met een flinke inspanning is er meer zuurstof nodig. Maar het is ook mogelijk dat je hart zomaar gaat versnellen of dat je hartslag onregelmatig wordt. Deze onregelmatige hartslag wordt ook wel hartkloppingen genoemd. Ze komen vaak voor en vaak kunnen ze geen kwaad.

Wanneer hartkloppingen vaker optreden en langer dan een paar seconden aanhouden, dan kun je dat als storend ervaren in je dagelijks werk en zelfs in je slaap. Het is dan mogelijk dat je een hartritmestoornis hebt, dit hoeft echter niet gevaarlijk te zijn. Wanneer er sprake is van een hartritmestoornis, heb je hartkloppingen die een stuk heftiger zijn. Deze hartkloppingen kunnen dan een flinke poos aanhouden.

Oorzaken van hartkloppingen

Er ligt natuurlijk ergens een oorzaak van hartkloppingen. Een ieders hart slaat wel eens over, dat betekent niet dat je een aandoening of iets dergelijks aan het hart zult hebben. Mensen op alle leeftijden kunnen te maken krijgen met hartkloppingen. Hier wordt niet altijd een oorzaak voor gevonden. Het kan komen door een hartziekte of door een schildklier die te hard werkt. Er zijn nog een aantal oorzaken te noemen waardoor hartkloppingen kunnen ontstaan.

  • Na flinke inspanning (sporten, hard werken);
  • Bij spanning;
  • Stress;
  • Door het drinken van (te)veel alcohol of koffie;
  • Roken.

Symptomen van hartkloppingen

Een te snel slaand hart of een hart dat een slag overslaat zijn vaak symptomen die je merkt. Je kunt dit voelen in je lichaam. Echter hoeft dit niet afwijkend te zijn, het komt bij iedereen wel eens voor. Een ieder krijgt wel eens te maken met een slag die wordt gemist. Maar als er echt sprake is van langdurige hartkloppingen, dan kun je pijn op de borst voelen. Ook is flauwvallen een symptoom van hartkloppingen. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het verstandig om de hulp van een arts in te schakelen. Hij zal een diagnose stellen en je verder adviseren.

De gevolgen

Als je last hebt van hartkloppingen en stoornissen bestaat er een kans op flauwvallen. Je hart kan immers niet meer op een effectieve manier het bloed rond pompen. Het is ook mogelijk dat er bloedstolsels ontstaan in of bij het hart. Deze stolsels kunnen er voor zorgen dat de bloedvaatjes worden afgesloten. Dat is mogelijk in bijvoorbeeld de longen of je benen. Deze afsluiting wordt een trombose genoemd. Mocht je denken dat je last hebt van hartkloppingen, omdat je voelt dat je hart overslaat en je dreigt flauw te vallen, dan doe je er goed aan om een arts in te (laten) schakelen. Deze kan dan onderzoeken of het daadwerkelijk om hartkloppingen gaat, die behandeld moeten worden.