Liona

Hartkloppingen, ernstig of niet?

Hartkloppingen, ernstig of niet?

Wanneer je te maken krijgt met hartkloppingen, kan dit best even schrikken zijn. Je kunt dan je hart duidelijk voelen kloppen en je hartslag zal een ander ritme hebben, dat zal je meteen opvallen. Je kunt je dan afvragen of dit ook meteen gevaarlijk is. Het hoeft niet te betekenen dat er direct iets mis is met je hart. Er bestaat een kans dat een aandoening aan het hart de oorzaak is, echter is deze kans te verwaarlozen. In de meeste gevallen is er niets ernstig aan de hand. Er zijn vele oorzaken te noemen waardoor je hartkloppingen kunt krijgen, zo kun je denken aan stress. Maar ook alcohol, drugs, nicotine en cafeïne kunnen voor hartkloppingen zorgen. Je kunt zelf deze oorzaken bestrijden, want je neemt immers zelf de middelen.

Maar er zijn natuurlijk ook hartkloppingen die wel ernstig genoemd kunnen worden. Er moet dan een andere oorzaak de bron zijn, namelijk een aandoening. Wanneer je te maken krijgt met hartkloppingen dan moet je altijd een arts raadplegen. Deze kan dan onderzoeken wat de oorzaak van de hartkloppingen is.

Symptomen die op hartkloppingen wijzen

Wanneer je te maken krijgt met een ernstige vorm van hartkloppingen dan komen daar vaak een aantal symptomen bij kijken:

  • Pijn op de borst;
  • Slap gevoel;
  • Zweten;
  • Duizeligheid;
  • Flauw vallen.

Wanneer je te maken krijgt met hartkloppingen en deze symptomen gaan ermee gepaard, dan moet je direct een arts inschakelen. Als je ernstige hartkloppingen hebt, dan houden deze vaak langer aan en komt het vaker voor. Ze kunnen dan optreden na een kleine inspanning of geheel onverwachts. Deze hartkloppingen zijn meestal niet echt gevaarlijk, maar ze geven wel aan dat er iets niet in orde is. Deze aandoeningen kunnen echter wel van een ernstige aard zijn. Daarom is het van belang dat deze oorzaken direct worden onderzocht om ze effectief te kunnen behandelen. Ernstige aandoeningen zijn onder meer hartklepaandoeningen, een vernauwing aan de kransslagader of voorkamerfibrillatie.

Behandeling

Wanneer er hartkloppingen optreden en een arts heeft een oorzaak geconstateerd, dan wordt een behandeling gestart. De oorzaak is leidend voor een behandeling, er moet dus als eerste een oorzaak worden vastgesteld. Wanneer een behandeling aanslaat, zullen de hartkloppingen verdwijnen. Er zijn een aantal oorzaken waar je zelf invloed op uit kunt oefenen.

Als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt, zul je veel cafeïne binnen krijgen. Dat kan leiden tot hartkloppingen. Maar ook het drinken van alcohol of het nemen van drugs kunnen oorzaken zijn. Daarom moet je deze oorzaken bestrijden, door ze eenvoudig niet of minder te nemen. Daarmee verklein je de kans op hartkloppingen. Er zijn echter ook oorzaken zoals een aandoening die je niet zelf kunt bestrijden. Een arts kan dan medicijnen voorschrijven of misschien is er wel een operatie noodzakelijk.

Afdrukken
Meer in Hartkloppingen
Behandeling hartkloppingen
Behandeling van hartkloppingen

Hartkloppingen zijn onregelmatige slagen van het hart, dit kan zich uiten in het overslaan van het hart. Wanneer je gewoon...

Sluiten