Liona

Hartaanval

Je hebt vast wel eens gehoord van een hartaanval. Maar wat is een hartaanval precies en waar kun je die aan herkennen? Wanneer je te maken krijgt met symptomen van een hartaanval, dan is het natuurlijk zaak om deze zo snel mogelijk te herkennen. Dat kan immers levens redden. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een hartaanval en kan je er wat aan doen? Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen aan een hartaanval, soms kun je er wat aan doen. In sommige gevallen echter heb je er geen invloed op. Wanneer er symptomen optreden van een hartaanval, moet je direct een arts raadplegen. Wanneer er zich symptomen voor doen dan is er een grote kans dat een hartaanval snel volgt. Daarom is het noodzakelijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen.

Oorzaken van een hartaanval

De meest voorkomende oorzaak van een hartaanval komt door een verstopping van de kransslagaders. Deze aders voorzien het hart van bloed. Cholesterol kan er voor zorgen dat de aderen dicht slibben. Dat kan er voor zorgen dat er minder bloed naar de hartspier zal gaan. Er kan dan een bloedpropje ontstaan en dan bestaat de kans dat de ader helemaal afgesloten wordt. Wanneer dat het geval is spreken we van een hartaanval. In het onderstaande rijtje staan risicogroepen die een extra hoge kans hebben op het dichtslibben van de aders:

  • Mannen;
  • Erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten;
  • Rokers;
  • Mensen met een hoge bloeddruk;
  • Mensen die veel cholesterol binnen krijgen;
  • Mensen die lijden aan suikerziekte;
  • Mensen die onvoldoende bewegen;
  • Mensen met stress;
  • Mensen met overgewicht.

Symptomen hartaanval

Er zijn een aantal symptomen waaraan je een hartaanval kunt herkennen. Het symptoom dat het meest voorkomt is een beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. Deze pijn straalt meestal door naar je kaken en je linkerarm, ook is het mogelijk dat deze pijn te voelen is in je schouders en in je rug. Maar ook misselijkheid en zweten zijn symptomen van een hartaanval. Er bestaat ook een kans dat je hartkloppingen krijgt, je gaat je duizelig voelen en je krijgt een neiging tot flauwvallen. Bij zwaardere hartinfarcten is het mogelijk dat je bewusteloos raakt. Iemand die getroffen is door een hartaanval kan ook last krijgen van kortademigheid en braken.

Gevolgen hartaanval

Als je een hartaanval krijgt wordt de bloedtoevoer naar de hartspier afgebroken. Dat kan er voor zorgen dat er een deel van het hart afsterft. Wanneer dit is gebeurd kun je te maken krijgen met ritmestoornissen van het hart. Ook is het mogelijk dat er uiteindelijk hartfalen optreedt. Er wordt dan geen bloed meer door het lichaam heen gepompt. Dat zorgt er voor dat de hersenen geen zuurstof meer zullen krijgen en dat kan dus leiden tot de dood.