Liona

Hoe een hartaanval voorkomen?

Hoe een hartaanval voorkomen?

Een hartaanval is een doodsoorzaak die nog steeds heel veel voorkomt. Er zijn jaarlijks nog erg veel mensen die overlijden na een hartaanval. Maar hoe kun je een hartaanval nu eigenlijk voorkomen? Er zijn symptomen die erop duiden dat je een hartaanval krijgt, maar als je deze symptomen niet op de juiste wijze bestrijdt, krijg je ook daadwerkelijk een hartaanval. Het is echter vaak mogelijk om een hartaanval te voorkomen.

Waarschuwingssignalen om hartaanval te voorkomen

Er zijn een aantal signalen die er op duiden dat je een hartaanval krijgt. Wanneer je op de hoogte bent van deze signalen, kun je op tijd een arts inschakelen. De signalen:

  • Pijn in de borststreek;
  • Flauwvallen;
  • Kortademigheid;
  • Langdurige vermoeidheid;
  • Stoornissen van het hart;
  • Bloed ophoesten.

Factoren in de gaten houden

Er zijn een aantal factoren die kunnen zorgen voor een hartaanval. Daarom moet je deze factoren goed in de gaten houden, zodat je de kans op een hartaanval verkleint. Wanneer je bijvoorbeeld te kampen hebt met een te hoge bloeddruk, dan moet je je bloeddruk goed in de gaten houden. Een te hoge bloeddruk is immers een grote risicofactor voor een hartaanval. Je doet er daarom goed aan om een behandeling te starten en je bloeddruk met enige regelmaat te laten controleren door een arts.

Ook een te hoog gehalte aan ‘slechte’ cholesterol is een risicofactor. Een bloedonderzoek kan op een eenvoudige manier uitsluitsel geven of je wel of geen hoge cholesterolwaarden hebt. Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, moet je hieraan werken. Een te hoog cholesterol kan er immers voor zorgen dat je aderen dicht gaan slibben, daardoor kan de kans op een hartaanval aanzienlijk toe nemen. Het is daarom belangrijk  je cholesterolgehalte op het juiste peil te houden. Gezond eten en leven dragen hier aan bij.

Als je diabetes hebt, moet je dit goed in de gaten houden. Daarbij is het belangrijk om voorgeschreven medicatie altijd te nemen.

Gezond leven om hartaanval te voorkomen

Wanneer je de kans op een hartaanval zo klein mogelijk wilt houden, is het erg belangrijk om gezond te leven. Een gezonde levensstijl is immers van essentieel belang. Gezond eten is erg belangrijk, je moet vooral voedsel tot je nemen dat rijk aan vezels en vitamines is. Je kunt dan denken aan fruit, groeten en vis. Het is aan te raden om voedsel met verzadigde vetten te vermijden.
Voldoende sporten is ook erg belangrijk om gezond te leven, het is aan te raden om minimaal een half uur per dag lekker te bewegen. Je kunt dan naar de sportschool gaan, maar je kunt ook gaan wandelen of met de fiets erop uitgaan.

Overgewicht leidt vaak tot hartziekten en dat kan weer leiden tot een hartaanval. Daarom moet je goed je gewicht in de gaten houden en is overgewicht voorkomen belangrijker dan je wellicht in eerste instantie denkt.

Afdrukken
Meer in Hartaanval
Hartaanval oorzaken
Hartaanval oorzaken opmerken

Je wilt natuurlijk te allen tijde een hartaanval voorkomen. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een hartaanval tijdig...

Sluiten