Liona

Hartaanval oorzaken opmerken

Hartaanval oorzaken opmerken

Je wilt natuurlijk te allen tijde een hartaanval voorkomen. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een hartaanval tijdig op te merken en deze, indien het kan, een halt toe roepen. Dat kan er voor zorgen dat je geen hartaanval krijgt.

Het dichtslibben van kransslagaders

Er is één belangrijke oorzaak die vaak ten grondslag ligt aan een hartaanval, dat is namelijk het dichtslibben van de kransslagaders. Deze aders voorzien het hart van bloed en wanneer deze dicht zitten, zal dit niet meer mogelijk zijn. Wanneer je een te hoog cholesterolgehalte in je lichaam hebt, dan wordt dit vet tegen de wanden van de kransslagaders afgezet. Dat kan er voor zorgen dat de aderen vernauwd raken en uiteindelijk zullen ze verstopt raken. Dat zorgt er voor dat de bloedstroom door de hartspier minder wordt.

Wanneer de aderen op een gegeven moment zo dicht zitten kan er door een bloedpropje de slagader helemaal afgesloten worden. Dan is er sprake van een hartaanval. De belangrijkste vraag is dan of je het dichtslibben van de aderen tegen kunt gaan. Dat is mogelijk, er zijn namelijk een aantal factoren die er voor zorgen dat je cholesterolwaarde stijgt of dat de aderen dicht zullen slibben. Als je weet dat je met een te hoog cholesterol te kampen hebt, dit kan erfelijk zijn, moet je altijd goed je cholesterolgehalte in de gaten houden, om de kans op een hartaanval te verkleinen. Er zijn nog meer factoren die de kans op het dichtslibben van de kransslagaders vergroten:

  • Roken;
  • Hoge bloeddruk;
  • Suikerziekte;
  • Onvoldoende beweging;
  • Stress;
  • Overgewicht.

Aan suikerziekte kun je uiteraard niets doen, deze aandoening kun je echter wel bestrijden. Aan de andere factoren, zoals bijvoorbeeld roken of overgewicht kun je uiteraard wel wat doen. Als je deze risicofactoren zo veel mogelijk vermindert, uitbant, verklein je de kans op een hartaanval.

Andere oorzaken van een hartaanval

Er zijn ook andere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een hartaanval, deze zijn echter een stuk lastiger te ontdekken. Je kunt namelijk een afwijking hebben in de microscopisch kleine aders, dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de kleine aders naar je hart doet zich dit probleem voor. De hartcellen krijgen onvoldoende zuurstof en zullen zodoende het hart beschadigen.
Een andere oorzaak is een sterke spastische samentrekking van de kransslagaders, daardoor wordt de bloedsomloop onderbroken.

Oorzaken  van een hartaanval ontdekken

Bij een hartaanval kun je oorzaken vaak moeilijk ontdekken, de symptomen zullen zich vaak eerder voordoen, voordat je de oorzaak hebt ontdekt. Het dichtslibben van de aderen kun je wel ‘ontdekken’, als je bijvoorbeeld weet dat je van nature een te hoog cholesterol hebt of als je een ongezonde levensstijl hebt. Deze factoren verhogen immers de kans op een hartaanval. Wanneer je weet dat je een invloed kunt uitoefenen op deze factoren, doe je er goed aan om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Als je een ongezonde leefstijl hebt, pas deze aan en ga gezond leven. Rook je? Stop hiermee om de kans op het dichtslibben van aderen te verkleinen, zodoende verklein je de kans op een hartaanval en na het stoppen met roken zul jij je na verloop van tijd een stuk energieker voelen.

Afdrukken
Meer in Hartaanval
Hartaanval symptomen
Hartaanval symptomen ontdekken

Er zijn symptomen die kunnen duiden op een hartaanval. Een pijnlijk en ongemakkelijk gevoel in de borststreek. Vaak ervaren mensen...

Sluiten