Liona

Griep

Als je last hebt van griep dan kan dat erg vervelend zijn. Mensen met griep hebben vaak hoge koorts en koude rillingen. Maar je kunt ook last hebben van keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Je hele lichaam kan even pijn doen en je voelt je moe en soms ook helemaal ellendig. Een griep moet niet vergeleken worden met een verkoudheid, het is wat anders. Bij griep is een influenzavirus namelijk de oorzaak. Er zijn mensen die een hoger risico lopen om griep te krijgen en dat zijn de mensen die 60 jaar zijn en ouder, maar ook mensen met longaandoeningen hebben een grotere kans op griep.

Griep voorkomen

Griep is een ziekte, maar deze gaat vanzelf weer over. Besmetting kan worden voorkomen door:

 • Je neus en mond zo min mogelijk aan te raken;
 • Je neus en mond bedekken wanneer je moet hoesten of moet niezen;
 • Een papieren zakdoekje is beter om te gebruiken dan een katoenen zakdoek. Een papieren zakdoekje kun je namelijk weggooien;
 • Regelmatig je handen wassen met water en zeep is van belang zodat je bacteriën van de handen kunt wassen.

Griepprik halen

Als je de griepprik gaat halen, dan loop je een klein risico om toch griep te krijgen, maar dan in een milde vorm. Aan de mensen die een extra risico lopen om griep te krijgen wordt de griepprik gratis aangeboden. Dit komt omdat zij een grotere kans hebben op ernstige complicaties bij griep bijvoorbeeld uitdroging of een longontsteking dan andere mensen. Als je bij de risicogroep hoort is het aan te raden de griepprik te halen. Je krijgt het advies om dan ieder jaar de griepprik te halen wanneer deze wordt aangeboden. De risicogroepen zijn:

 • Mensen van zestig jaar en ouder;
 • Mensen met een hartziekte;
 • Mensen met een vaatziekte;
 • Mensen met een longziekte, bijvoorbeeld COPD en astma;
 • Mensen met diabetes;
 • Mensen met weinig weerstand, dit kan komen door een ziekte of door een medische behandeling. Als je lichaam kwetsbaar is kunnen de gevolgen van griep erger zijn dan bij anderen en daarom moet je de griepprik halen.

Als je zwanger bent en je hoort ook bij de risicogroep dan mag je de griepprik ook halen.

Griepprik voor werk

Als je in de zorg werkt dan kun je de griepprik ook halen. Je werkt dan vaak met mensen die bij de risicogroep horen en om de kans dat deze mensen de griep krijgen te minimaliseren, kun je omdat je met hen werkt, ook een prik halen. Als je niet bij de risicogroep hoort kun je toch een prik krijgen. Deze dien je dan wel zelf te betalen.

Wanneer krijg je de griepprik?

De griepprik krijg je tussen half oktober en half november. Als je de griepprik wilt halen en je hebt koorts, dan moet je de prik even uitstellen. Als je verkouden bent mag je de griepprik wel halen. Als je een allergie hebt voor het kippenei eiwit dan moet er met de arts overlegd worden wat er wordt gedaan. De griepprik werkt echter niet  meteen. Deze werkt pas na twee weken omdat je dan pas genoeg afweerstoffen hebt aangemaakt. De griepprik zorgt voor een groot aantal voordelen:

 • De griepklachten zijn vaak veel minder aanwezig dan bij anderen die geen prik hebben gehaald
 • De kans op een longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner

De griepprik kent als bijwerking alleen dat de arm waarin de prik is gezet die dag pijn kan doen. De arm kan ook rood en dik worden. Het kan zijn dat je je na de prik een paar dagen minder lekker voelt, maar vaak merk je niets van de prik.