Liona

Griep voorkomen

Griep voorkomen

De griep kan nooit helemaal voorkomen worden. Er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om de kans op griep zo klein mogelijk te maken. Neem daarom de volgende maatregelen in acht:

  • Je conditie is van groot belang, als je een goede conditie hebt is de kans dat je griep krijgt een stuk kleiner.
  • Goed bewegen en de buitenlucht opzoeken verkleinen de kans ook.
  • Als je moet hoesten of niezen neem dan een papieren zakdoek die je voor je mond/neus houdt. Als je deze niet bij de hand hebt houdt dan je hand er voor en was daarna goed je handen.
  • Regelmatig je handen wassen met water en zeep is van groot belang. Je zorgt er op deze manier voor dat de bacteriën wanneer je deze op je handen hebt zitten er af gaat spoelen. Anderen kunnen hier niet mee besmet raken.
  • Papieren zakdoeken zijn beter dan katoenen zakdoeken. Gooi ze meteen weg na een keer gebruikt te hebben.
  • Mensen die moeten niezen of hoesten kunnen dat ook in de elleboog doen.
  • Het is van belang dat voorwerpen goed schoon worden gemaakt, denk hierbij aan toetsenborden, de afstandsbediening en ook deurklinken, de bacterie kan snel worden verspreid wanneer dat niet wordt gedaan.
  • Het ventileren van woon- en slaapruimten is ook van belang. Zorg dat je dat dagelijks doet zodat er voldoende nieuwe en frisse lucht in de kamer kan.
  • De handen insmeren met handalcohol om te ontsmetten wordt aangeraden.

Handen insmeren

Als je je handen in gaat smeren dan heb je minimaal 3 ml handalcohol nodig. Dit doe je op je droge handen. Het belangrijkste hierbij is dat je voldoende alcohol neemt. Dan wrijf je je handen ongeveer 30 seconden over elkaar heen en dat doe je tot je handen droog zijn. Je moet hierbij ook denken aan je duim, je vingertoppen en de ruimten tussen de vingers en aan je polsen. Alles moet goed in contact komen met de alcohol. Alcohol ontsmet en is ook belangrijk als in jouw gezin de griep heerst en jij alle gezinsleden moet verzorgen.

Anderen beschermen hoort er ook bij

Je wilt zelf voorkomen dat je ziek wordt, maar je moet er ook wat aan doen zodat wanneer jij griep hebt je anderen niet aansteekt. Voordat je klachten hebt kun je het virus al overdragen. Bij virusinfecties geldt dat wanneer je snottert, hoest, last hebt van diarree en moet braken dat je het dan over kunt dragen aan anderen. Dat geldt overigens ook nog wanneer je koorts hebt. Als je je wat beter voelt, dan zijn de antistoffen aanwezig en dan komt het virus niet meer vrij, maar je kunt zelf nog wel wat last hebben.

Kinderen hebben vaak meer last van griep dan volwassenen. Het immuunsysteem is vaak nog niet goed en iedere bacterie waar zij tegen aan lopen kan er voor zorgen dat ze ziek worden. Wanneer een kind ziek is, is de kans dat een volwassene met een normale weerstand het over krijgt klein. Als een volwassene ziek is, is de kans dat een kind ziek wordt groter.

Afdrukken
Meer in Griep
Complicaties Griep
Complicaties griep

Als je last hebt van griep, dan is dat erg vervelend. Maar griep is een goedaardige ziekte. Na een paar...

Sluiten