Liona

Een goede behandeling tegen hepatitis A

Helaas zijn er geen medicijnen die helpen voor Hepatitis A. De ziekte zal na verloop van tijd vanzelf overgaan. Je kunt zelf wel wat doen om de genezing sneller plaats te laten vinden.

Vaccinatie tegen Hepatitis A

Als je op vakantie gaat naar een tropisch land of naar verschillende landen in het oosten van Europa, dan is het aan te raden dat je kiest voor een vaccinatie tegen Hepatitis A. Waarom? Omdat je dan je lichaam gaat beschermen tegen Hepatitis A, dit zouden alle gezinsleden moeten doen, want als de een Hepatitis A heeft kan dat erg snel over gaan. Zeker de eerste twee weken is het erg besmettelijk en moet je er alles aan doen om besmetting te voorkomen.

Als je plannen hebt om bijvoorbeeld naar Turkije of Egypte te gaan, maak dan van te voren een afspraak bij de GGD of bij de huisarts zodat je na gaat vragen of de Hepatitis A vaccinatie noodzakelijk is en zo ja wanneer. Je kunt er namelijk twee prikken voor halen. De eerste prik haal je voordat je vertrekt naar een risicoland en de tweede prik zes maanden later. De eerste prik tegen Hepatitis A zorgt voor een bescherming van een jaar en de tweede, als je die na zes maanden krijgt, zorgt dat je minimaal 10 jaar beschermd bent tegen Hepatitis A. Als je ieder jaar naar Turkije wilt kun je het ene jaar beide prikken halen en dan ben je de komende 24 jaar voldoende beschermd!

Adviezen bij Hepatitis A

Als je Hepatitis A hebt dan zijn er een paar dingen die je goed in acht  moet nemen:

  • Luister goed naar je lichaam als er sprake is van Hepatitis A. Het is belangrijk dat je wanneer je je moe voelt meteen gaat rusten want je lichaam geeft aan dat dit nodig is.
  • Je moet geen alcohol drinken als je nog klachten hebt. Ook wanneer je net Hepatitis A hebt gehad is het aan te raden de periode daarna niet te drinken omdat de alcohol erg belastend kan zijn voor de lever en daar moet je rekening mee houden (Hepatitis A is immers een leveraandoening)
  • Gezond eten is van groot belang! Het is niet nodig dat je een dieet gaat volgen, maar je moet wel gevarieerd eten!
  • Medicatie kan met de arts besproken worden. Als je altijd al medicatie hebt geslikt moet je dat nu met de arts bespreken om te kijken of dat deze niet belastend zal zijn voor de lever. Sommige medicatie moet misschien tijdelijk worden gestopt vanwege belasting van de lever. Je lever moet eerst goed kunnen herstellen!
  • Neem voldoende rust en geef het eventueel op je werk door dat je Hepatitis A hebt, je kunt misschien een paar uur thuis werken en tussendoor rusten zodat je in ieder geval je lichaam de tijd geeft om te herstellen. Neem je verantwoording en luister naar je lichaam, dan kun je na deze periode weer voor de volle 100% meedoen.
Afdrukken
Meer in Hepatitis A
Oorzaken van hepatitis A

Je kunt Hepatitis A snel ontwikkelen wanneer je besmet raakt. De oorzaak is een virus en je kunt hiermee in...

Sluiten